• 0888557155
  • momchilmarchev@gmail.com

Георги Тодоров – фрийланс поколението

Георги Тодоров – фрийланс поколението

georgi 1Здравей Жоро! Как е да си фрийлансър в БГ?

Здравей! Благодаря ти за поканата!

Фрийлансърството има голям потенциал в България,заради достъпната цена на живота. Реално, ако си добър в своята сфера и знаеш език, можеш да работиш за клиенти от чужбина, които плащат повече, а да харчиш парите си в България. Не е ли това мечтата на много българи?

В кои ниши работиш? А в кой ще за се „засилваш“, на мен ми изглеждаш всеяден?

В момента съм се фокусирал основно върху писането. Има доста теми, по които нямам много познания, но сформирах екип от писатели, които ми помагат с писане по теми като кредити, туризъм, мода и други. Това е с цел, клиентът да получи възможно най-доброто за парите си.

Как разкриваш кои са читавите поръчители? С които да се заслужава дългосрочно занимание?

Това си личи още от първия разговор. Интуиция. И винаги правя кратък рисърч на хората/фирмите, преди да работя с тях. 

Какво е малък и голям проект в фрийланс нишата, дай примери?

Приличен проект за мен е поне 12 месечен ангажимент, от който да заработвам добра сума всеки месец. 

Има ли много измами с плащанията?

Чувал съм за измами, но не ми се е случвало. Вярно, че вземам предпазни мерки, като договори и предплащане, но смятам, че ако си вършиш работата качествено- хората няма да искат да те загубят и ще ти платят с удоволствие. Досега не се случвало клиент да не ми плати.

Как се трупа авторитет?

Ами, ти ми кажи 🙂 По-добре знаеш от мен. Все пак, ще споделя мнението си. Качествена работа, коректно отношение с клиенти, служители и колеги. Създаване на нещо, което е полезно на хората. И не на последно място нетуъркинг. А, според теб?

Как се заобикалят хейтърите без да „травматизират детската ти психика:)“?

Знам, че няма никаква полза от това да си печелиш врагове и гледам да не влизам в излишни спорове по форуми и т.н. Понякога коства усилия да преглътнеш малко от егото си, но това е правилната стратегия по мое мнение.

Как си с баланса ден, нощ, остава ли за сън и добра храна?

Пробвал съм екстремни режими с много работа и малко сън и мога да кажа, че човек не може да издържи дълго без почивка. Гледам да поддържам някакъв баланс доколкото е възможно, за да не съжалявам някой ден.

Би ли написал 10 точки предписание на тема – ергономия на взаимоотношенията форма поръчител и фрийланс изпълнител?

1. Прозрачност. Да се знае на коя дата трябва да бъде завършен възложения проект, кога и колко ще бъде заплатено на фрийлансъра.

2. Уважение един към друг. Без излишна куртоазия.

3. Срещи на живо. На по кафе или бира, за да се укрепи връзката.

4. Показване на признателност. Например, възложителят пише позитивен отзив за работата на фрийлансъра в неговия Линкдин профил, обратното прави и фрийлансъра.

5. Подробно разискване на проекта, преди да бъде започнат. Няколко допълнителни минути, прекарани в обсъждане на всички детайли по проекта могат да спестят дни работа и разочарование.

6. Ясна визия за бъдещето. Отношения, в които присъстват планове за бъдещето винаги просъщестуват по-дълго.

7. Без неизпълними обещания. Отново важи и за двете страни. Не обещавай, това което не можеш да изпълниш, защото резултатът ще е разочарование.

https://www.facebook.com/GeorgiTodorovBG

https://www.linkedin.com/in/georgitodorovbg

admin

Leave your message