• 0888557155
  • momchilmarchev@gmail.com

Ефективна комуникация в 5 стъпки

Ефективна комуникация в 5 стъпки

communicationЕдно от най-честите предизвикателства пред професионалистите, за което чувам от самите тях е, „Шефът ми не иска дори да чуе идеите ми. Виждам много възможности да направя компанията по-успешна, но всеки път когато подходя към него/нея, за да споделя, ми се отказва внимание на момента. Как да го/я накарам да ме изслуша и да приеме предложенията ми?”.
…………………

Първо, не можете да накарате ръководителя си да направи каквото и да е, но можете да аранжирате сцената за най-добър резултат от инициативата ви, ако създадете предварителен план за действие.
Основните две причини хората да срещат трудности в обсъждането на значими идеи са: 1) липсата на увереност в себе си 2) те не са наясно какво точно искат преди да проведат разговора и приключват отстъпвайки, защото не са напълно подготвени.
………………….
Вашата сила и вашата идентичност са директен резултат от способността ви да отправяте комплексни искания, без излишна скромност, да представяте мащабни идеи и да се справяте с лекота с трудни разговори. Следователно, степента до която сте компетентни да представите гледната си точка ясно и стегнато е степента, до която сте успешни във вашите бизнес дела, независимо дали са свързани с вашия шеф или екип.
………………….
Първо и най-важно преди да започнете да конструирате плана на предстоящия разговор, настройте времевата си рамка или насрочете среща с лицето, с което искате да проведете разговора. Не чакайте подходящият момент да се появи от само себе си, като например да срещнете шефа си в коридора или да чакате да го хванете в добро настроение. Бих казал че 99.9% от успелите професионалисти сами създават предварително възможностите. Да изненадаш някой до автомата за вода и да се опиташ да му предадеш идеите си, далеч не е най-добрата идея. Планирането и насрочването за конкретен ден и час на разговор, показва на другия човек, че се отнасяте сериозно към идеите си и ви интересува не само личния ви успех, но и успеха на компанията като цяло.
………………….
Ето едно основно нещо, с което трябва да се съобразявате: ключът към ефективната комуникация е тя да се ориентира и фокусира върху решението, а не върху самия проблем. Ако започнете разговора с изявление от типа „Ако само бихте направили …”, шанса да отблъснете човека, когото се опитвате да впечатлите е голям. Използвайте насоките отдолу, за да създадете чернова на вашия разговор, преди изобщо да понечите да заговорите. (Ще избегнете опасността да простреляте собствения си крак, ако следвате тези насоки!)
………………….
1. Какво целите с този разговор?
2. Какъв е проблемът, който твърдите че трябва да се разреши? Ясно дефинирайте какво работи и какво не.
3. Какво предлагате като идея? Изпълнима ли е икономически?
4. Как ще облагодетелства компанията? Допълнителни приходи? По-добри системи?
5. Как на практика ще осъществите успешно идеите си? Тук ВИЕ излизате на сцената. Трябва да имате добре обмислен план как да осъществите промените, в случай че получите зелена светлина за действие.
………………….
Използвайте тези стъпки като ръководство, за да практикувате концентриране на мисълта си. Ако е необходимо да разиграете ситуацията с друг, изберете човек който познавате добре и на когото имате доверие. Разиграването ще ви помогне да изградите собствената си увереност, както и да се придържате в рамките на реалността. Често практикувам това с мои клиенти и те твърдят, че им помага всеки път.

admin

Leave your message