• 0888557155
  • momchilmarchev@gmail.com

Мъртво ли е вече управлението на онлайн репутацията?

Мъртво ли е вече управлението на онлайн репутацията?

Strategic_lighboxВ интервю с Дон Сьоренсен (Don Sorensen), президент на Големият Син Робот (Big Blue Robot), един доста уважаван авторитет в сферата на управление на репутацията, при обсъждане именно състоянието на управлението на онлайн репутацията. Сьоренсен наскоро участва в конференцията на Financial Times, обсъждайки управлението на онлайн репутацията и успешно ръководените от него многобройни компании и техните оптимизации в процеса на подобряване на онлайн репутацията им. При наличието на толкова много мнения по тази тема, включително и въпроса, „Мъртво ли е вече управлението на онлайн репутацията?“, го питаха кои свои гледни точки той може да сподели, така че те да могат да помогнат на компаниите да подобрят своя електронен PR.

Сьоренсен съветва, „ORM си е съвсем живо и е дори неизбежно в тази дигитална ера, затова е време компаниите да подобрят своята стратегия за управление на репутацията или да си страдат от последствията, ако не го направят. Всички в сферата на бизнеса трябва да разберат какво съществено значение има положителната онлайн репутация върху тяхната компания, както и каква е нейната основна идея.“ Така че какъв е ключовият фактор? „Поемете контрол над нещата и подобрете своята стратегия.“

Защо някой ще иска да блъска главата си в стената? Болезнено е, загуба на време е и всъщност изглежда доста глупаво да го правите. Но реално много компании правят точно това – сякаш блъскат главите си в стена със своята стратегия за управление на репутацията. Въпреки, че ключовата дума за търсене в търсачките непрекъснато се променя, тези компании продължават да прилагат същите тактики, които са използвали до момента, в опит да направят невероятен пробив в резултатите на заглавната страница на търсачката, както и да затвърдят своята онлайн репутация с непрекъснато намаляващи посещения.

Защо компаниите използват същата стратегия за управление на репутацията, каквато са използвали през последните няколко години? В повечето случаи Сьоренсен предполага, че е защото те самите не знаят, че имат нужда да я сменят или просто не искат да положат усилия в създаването на нова стратегия.

Ако не промените стратегията за управление на репутацията, така че да отразява съвременните тенденции при търсачките, то може да се подготвите, че ще имате главоболия. От друга страна, ако не искате да опитате нещо различно аз имам няколко съществени причини, поради които трябва да актуализирате своята стратегия.“ Според Сьоренсен, е много по-лесно да се поеме контрол върху нещата, отколкото да се реагира на негативни онлайн ситуации.

Строгите мерки на Google

Откакто бяха направени актуализациите на Panda и Penguin, Google започна доста по-агресивно да обхожда съдържанието и линковете за спам. И ще продължава да бъде така в следващите няколко години. Не само, че техните алгоритми стават по-сложни, но и Google раздава предупреждения и налага наказания на сайтове, които не се придържат по-стриктно към тяхната политика и насоки за качествени сайтове. Ако стратегията ви за управление на репутацията е включвала съмнителни тактики в миналото, сега е моментът да промените своята стратегия, за да избегнете наказания, които могат да ви оставят податливи на атака.

Сьоренсен препоръчва да направите едно търсене в Google, задавайки името, което използвате в съответната бизнес сфера, да се запознаете с резултатите от първа страница и да научите защо определени уеб сайтове непрекъснато заемат най-добрите места. Също така нагласете настройките на Google Alerts да ви сигнализират, когато се появяват имената на вашата компания и на вашата марка. По този начин вие ще може да следите какво се случва онлайн.

Разрастването на социалните мрежи

Само преди няколко години една компания все още можеше да игнорира социалните мрежи. Facebook, Twitter, и други социални сайтове се считаха за незрели и недоказали се. Но това вече не е така. Днес, социалните сайтове трябва да са част, от която и да е маркетингова стратегия и са от съществено значение за успешното управление на репутацията. Социалните профили са много лесни за създаване и те също заемат своето място сред резултатите на Google, подобрявайки онлайн репутацията на компанията.

В допълнение може да се каже, че Google все повече разчита на сигналите от социалните мрежи, за да определи мястото на страницата. Ако една компания не използва социалните медии в този момент, то е време да промени това. И тук въпросът е как да се възползвате от това? Сьоренсен съветва компаниите да си осигурят социални профили в Twitter, Facebook, LinkedIn, Google+, YouTube, Tumblr и Pinterest. Той също така предлага създаването на YouTube канал с най-малко три или пет видео материала за компанията или за продуктите й, като самите видео материали трябва задължително да се озаглавят първо с името на компанията. Той също така препоръчва да се възложи на член от маркетинговия отдел задачата да поства новини, идеи и кратки коментари от всички профили в социалните мрежи.

Възходът на мобилните услуги

Много експерти в бранша са съгласни, че 2013 година е годината на мобилните услуги. По-голямата част от населението използва смартфони и други безжични устройства за достъп до Интернет. Това означава, че по-голяма част от потребителите се възползват от мобилни устройства, за да търсят информация за някоя компания, а също така и за да качват и правят коментари и друго съдържание. Google вече започна да оптимизира резултати за съдържание, което е направено достъпно за мобилни устройства. Компаниите трябва да бъдат много по-бдителни за онлайн коментари, които засягат целенасочените търсения за определена марка, и е време да се качат на влака на мобилните услуги.

Светът се променя

Има причина вече да няма магазини за пейджъри и електронни устройства. Технологията непрекъснато се развива, а заедно с нея и културата. Погледнете какви са новите тенденции и се пригответе да се адаптирате към тези тенденции или вашата онлайн репутация ще пострада. Сьоренсен споделя, че един от специфичните начини да се справите с тези промени е като разработите една активна стратегия за връзки с обществеността и използвате за публикуване основни информационни сайтове.

Спрете главоболията

Историята е доказала, че компании и хора, които не са имали желание да се променят и да опитат нови стратегии и нови технологии, в крайна сметка са стигали до провал (спомняте ли си MySpace?). Това е като при една площадка за игра, време е за обновяване и промяна. Грабнете възможността да актуализирате вашата стратегия за управление на онлайн репутацията. Станете един затвърден лидер като поставите задачи на вашите служители да пишат задълбочени постове за блога на вашата компания, създайте онлайн форуми за клиенти, участвайте активно в благотворителни дейности и създайте отделен уеб сайт, който да подчертае вашата работа.

Управлението на онлайн репутацията далеч не е замряло. То дори е на етап – направи го или си загинал. А основната идея е да поемете контрол върху управлението на онлайн репутацията ви сега, за да може в бъдеще да не ви преследва мисълта, че наистина е трябвало да го направите в този момент. Социалните медии са начин на живот и те откриват своя път към всички аспекти на нашия живот. Вие може да решите или да помете проактивен контрол върху тях, или да им позволите да направят същото.

admin

Leave your message