• 0888557155
  • momchilmarchev@gmail.com

Блог мрежите, неизменно оръжие в правене на SEO

Блог мрежите, неизменно оръжие в правене на SEO

private-blog-networkБлог мрежите, неизменно оръжие в правене на SEO. Тенденции за 2015.

Отдавна знаете, че линковете от лична блог мрежа играят решаваща роля в класирането на сайта. Но изграждането на такава мрежа може да ви струва хиляди.

За това трябва да сте много внимателни при стартирането и. Ако Google ви хване, има голяма вероятност да изтърпите наказание и инвестицията ви да бъде загубена.

Предполагам, че вече знаете как да намерите сайтове за мрежи от блогове . За това ще говорим за нещо извън метриката – проверка за спам и настройките на лична блог мрежа.

Проблемът с изтеклите домейни

Да се намерят добри качествени линкове не е лесно. Често трябва да се работи с голям списък от изтекли домейни и ако не са направени настройки (process set up), може да отнеме цяла вечност, докато бъдат открити правилните.

Обикновенно искаме да намерим сайт с 30+ авторитет на началната страница на сайта (page authority) и авторитет на домейна (domain authority) 25+. Това е основният филтър, който използвам. Можете да проверите тези метрики (bulk check), чрез инструмент наречен NetPeakChecker.com.

И така, нека предположим, че след първоначалния филтър, имате кратък списък със сайтове, от които да избирате. Сега трябва да започне процес за проверка на спам (spam checking), за да отделите боклука.

Стъпка 1. Проверка на индекса в Google и редиректи

Можете да проверите тези две неща наведнъж. За Google индекс трябва да отидете в Google и да направите „информативна“ проверка, чрез следната команда Info:yourdomainname.com

Убедете се, че сте премахнали http и www.

И така, ето го примера:

Това, което трябва да научите от проверката е дали се появява същият сайт. Ако сте търсили например сайта design-strategie.org и резултатите на Google не показват нищо, значи той вече не се индексира от Google. Така че избягвайте най- вече този вид домейн, защото е възможно той да е бил наказан и премахнат от индекса. Ако виждате друг домейн, това е знак за редирект (пренасочен домейн) – добре е да избягвате и този вид.

Понякога е възможно да видите www версията да се показа в търсенето, което не е голям проблем. Само се уверете коя от двете версии е с по-висок рейтинг на началната страница (page authority) и поместете (основете) сайта там.

Може да направите процеса по- бърз с Netpeak Checker. Ето как работи:

– Заредете всичките си сайтове в инструмента и изберете “Google Index” в ляво.

– В колоната с резултатите са показани страниците, които са индексирани, спрямо конкретния домейн.

– Премахнете всичко с „0“ защото това означава, че няма индекс.

Стъпка 2. Премахнете всички домейни с неясни имена

Ако сайтът е преминал първата стъпка, просто трябва да прецените на око сайта и да премахнете домейните, които нямат смисъл или съдържат случайни букви и числа, порно, думи свързани с хазарт и т.н. Например yzhlcps.com няма никакъв смисъл и има голяма вероятност да бъде обект на спам съобщения.

Стъпка 3. Проверка за спам в анкор текста.

Това може да звучи лесно, но понякога може да е доста объркващо. Първо трябва да сложите сайта в инструмент за проверка на линкове като ahref или majestic seo. Аз лично предпочитам ahref, защото показва най-голям брой връзки.

При прегледа на страницата в ahref, скролнете надолу и в дъното ще видите една кутийка наречена “Anchors cloud” – „Анкор облак“ . Трябва да направите това преди да проверите профилите на беклинковете. Целата е да премахнете всеки домейн с китайски анкор текст, порно, изрази свързани с хазарт и т.н. в анкор текстове. Ето няколко примера за очевиден спам:


Понякога може да видите анкор текстове, които изглеждат добре, но все пак трябва да проверите за процента на разпределение на анкор текста. Ако видите, че има неестествена дистрибуция на SEO анкор текст “SEO anchor text”, по- добре го избягвайте. Това, което имам предвид под „SEO анкор текст“ са ключови думи/анкор текстове, който имат някакво значение на ключови думи, т.е притежават определен обем на търсене или конкуренция. Аз лично избягвам сайтове с наситеност на анкор текстове повече от 30%.

Често обаче може да срещнете високо разпространение на анкор текстове, в които е споменат конкретен човек, марка, компания или институции. Според мен това не е неестествено.

Тъй като най-вероятно създателите им да не знаят нищо за SEO, всички или повечето линкове са лични имена. Ето няколко примера:

В този случай, аз предлагам да приемете името на домейна дори да има висока наситеност на ключови думи.

Степ 4. Проверка на беклинковете

Ако преминат успешно трета стъпка, вече трябва да имате по- къс списък от домейни, с който да работите. Започваме проверка на беклинковете.

Аз предлагам да използвате opensiteexplorer.

След като получите резултата, трябва да проверите две неща:

а) количеството домейни, на които има беклинкове или „Referring Domains“

б) вид на беклинка

Първо, филтрирайте линковете по “External links only” („само външни линкове“). Изглежда така:

Обърнете внимание на броя на „Referring“ домейните горе. Аз ви предлагам да разгледате поне 10, за сигурност.

Не е нужно да проверявате абсолютно всеки един беклинк. Просто минете през първите 10- 15 и би трябвало да разберете дали да продължавате или не.

Докато преглеждате трябва да установите, дали линковете са изкуствено създадени или спамещи. Това е много важно!

Обикновено ако откриете линкове от релевантни, контекстни страници може да го смятате за добър знак.

Някои хора биха казали, че трябва да избягвате сайтове с блог коментари, директории, форумни беклинкове в профила на линка . Аз ви предлагам да проверите релевантност и брой изходящи линкове (OBL) първо.

Докато линковете са от релевантни страници с нисък OBL (най добре под 50), можете да ги запазите. Аз лично бих искал да видя и няколко ПР линка в профила, но не е задължително.

Стъпка 5. Проверете версиите, както с www така и без www

След като сте приключили с проверката на беклинковете, трябва да проверите версиите с www и без www на сайта си. Това се прави, за да се разбере коя версия има по- висок рейтинг на началната страница на сайта (page authority) и авторитет на домейна (domain authority), защото това ще ви помогне да разберете къде да качите сайта си. Само вижте коя е с по високи цифри. Ето и пример

Погледнете разликата в метриката за този пример очевидно версията без www. е по- добрата.

Стъпка 6. Majestic SEO кръстосана проверка (по желание)

Можете да използвате тази стъпка, за да проверите качеството на своя домейн. След като влезете в сайта на Majesticseo, трябва да погледнете параметрите в Trust Flow (TF) и Citation Flow (CF).

Ако правилно сте извървели гореспоменатите стъпки, би трябвало да видите повишени цифри и тук. Обикновено, това което искам да видя е TF, CF с резултат 10+. В най- добрия случай, TF трябва да е на полвина от CF или с по-близки параметри.

Но ако виждате голяма разлика между числата (обикновено е три пъти по- високо), аз бих направил още една проверка на домейните.

За гореспоменатата лична блог мрежа nitricpowermuscles.com, TF и CF параметрите не са задоволителни, за това ще пропусна този домейн.

Стъпка 7. проверка в Archives.org

След като сайта е преминал през горните филтри, е време да мине през Archives.org. Избягвайте домейна ако е част от някоя блог мрежа и има някакви следи от порно, покер, лекарства и т.н. Няма проблем ако има спадания.

Ето няколко примера, за да разберете по- добре:

а) Линк към сайтове за покер, хазарт и т.н.

Примерен домейн – bergmankline dot com. Когато проверих този сайт в Archives.org, изглеждаше като сайт с директории, но има също и връзки към покер уеб сайт.

б) Линк, който е бил част от лична блог мрежа преди

Примерен домейн- bafweek dot com. Старото съдържание на този сайт не изглеждаше добре. Освен това намерих линкове към други сайтове, които нямат нищо общо в страничната лента. За това трябва да огледате страничните ленти, хедъра и футъра в съдържанието за да откриете спам.

в) Редирект към друг сайт

Примерен домейн – master-dap dot org. Докато проверявах историята ме прехвърляше към друг домейн. Това е нещо което трябва да избягвате.

Къде да основа личната блог мрежа?

Очевидно не всички старници от личната блог мрежа имат еднакъв авторитет (page authority). За това вие ще основете личната си блог мрежа в сайта с най-висок авторитет.

В повечето случай началната страница притежава най- високия авторитет. Но ако откриете други страници с по-добри параметри, със сигурност установете блога там. Можете лесно да разберете това с OSE.

Отидете на колоната “top pages” и вижте параметрите за всяка страница. Можете да идентифицирате бързо и лесно тази с най- висок рейтинг.

Евтин уеб хостинг

Аз не препоръчвам SEO хостинг за сайтове с лична блог мрежа. Можете да погледнете тук за повече информация http://seo-genius.org/hosting-comparison-blog-network/ . Тук ще откриете и голям списък с хостинг компании, които можете да използвате. Не рекламирам и не препоръчвам никоя от тях, просто това е списък за ваше улеснение.

Как да настроя личната си блог мрежа правилно.

Би трябвало да сте запознати с основните правила като:

– Без Interlinking PBN сайтовете.

– Не използвайте един и същи дизайн за всички сайтове.

– Не използвайте дублирано съдържание и спам.

Бих искал да задълбая в някои други неща. Първо направете сайта да изглежда естествено. Трябва да напишете тайтъла и мета описанието за началната страница.

Второ, може да обмислите инсталиране на плъгин наречен 404 за начало. Помага за редирект 301, който пренасочва всички липсващи страници към началната ви страница.

Трето, не линквайте само към сайта, от който изкарвате пари. За да запазите процеса естествен, публикувайте линкове в други сайтове с авторитет. Можете да сложите „no-follow tag“ за тези линкове.

Няма стандартно правило за наситеност на анкор текстовете при личната блог мрежа. Просто го направете така, че да изглежда естествено (микс от точно, частично, директно url) . Тъй като повечето линкове се разполагат на началната страница, опитайте да поддържате броя на линковете от други сайтове към тази страница (OBL) нисък.

Как да изградите постоянен информационен поток за своята Блог Мрежа ?

Да, личната блог мрежа не е за един ден. Ако тези сайтове не получват качествени връзки от добри източници, параметрите на авторитета на страницата и на домейна ще спаднат. За това аз предпочитам да продължавам да изграждам линкове за тях. Можете да направите това лесно като създадете някои „tiered“ линкове чрез web2.0 network и GSA Search Engine Ranker. Ето и структурата, която предлагам аз, и препоръчвам да следвате.

Използването на уникално пренаписано съдържание за сайтове от web2.0 е добро решение. За да отидете една крачка по- напред, можете да използвате GSA indexer, за да помогнете да индексира по- бързо линк 2 и 3. Можете да погледнете тази статия http://www.matthewwoodward.co.uk/reviews/gsa-search-engine-ranker-review-tutorial/, за да разберете как да използвате GSA за „tiered link building“.

По материал от http://www.cloudincome.com

admin

Leave your message