• 0888557155
  • momchilmarchev@gmail.com

Андон – по близо до морето, отколкото до София

Андон – по близо до морето, отколкото до София

andonЗдравей,
Как е там в триъгълника на смъртта?

Боже, те читателите половината не са ходили в казарма, сега ще има да им обясняваме …

Не мога да кажа кой знае какво за казарменият живот в така известният „Триъгълник на смърта – Елхово, Грудово, Звездец“, но като град за живеене, Елхово е едно страхотно и спокойно местенце. Не знам дали за зло или за добро, но аз изкарах казармата първо в Плевен, след което бях преразпределен след клетвата в Кабиле, така, че в общи линии не мога да потвърдя или отрека лошата слава която се носи с години за казармите в горе споменатите поделения.

Защо никога не се подведе по „България е София“ легендата?

В интерес на истината преди години бях завладян от идеята да си пробвам късмета в големият град, но в край на сметка точно тогава (благодарение на Калин Каракехайов) открих доста по-добра възможност – да работя от вкъщи. С течение на времето създадох семейство и в край на сметка реших, че може би към момента по-добрият вариант е спокойният живот в малко градче, съчетан с предимствата на това да работиш отдалечено от вкъщи. Може би това е причината все още да не съм се приобщил към гилдията на преселниците. 😀

Ти си втория човек от Tool.domains, който интервюирам, кажи нещо от кухнята? Как са там нещата? Близки перспективи какви виждаш?

Със сигурност да работя в Tool Domains е едно огромно предимство. Работата с толкова сплотен екип, ти носи толкова много позитиви, че просто няма как да успея да ги изброя в това интервю. Благодарен съм, че имам възможността да работя с толкова нахъсени и добри професионалисти.

В момента в кухнята ни се готвят толкова много нови и интересни неща, че не бих си позволил да развалям изненадата и да ги споделя предварително. Само ще споделя, че изнендата ще бъде скоро. Просто следвайте официалните ни социални канали или официалният сайт Tool.domains и първи ще научите какво ново сме ви подготвили. 😉

Ти си от старата школа SEO специалисти, какво е бъдещето на SEO? Стана ли толкова скъпо, че да си заслужава само за отбрани клиенти с добри бюджети и основно за собствени проекти?

andon6Наскоро някой от колегите беше коментирал, че една от най-често допусканите грешки на фирмите у нас е, че се стремят да намалят разходите, вместо да се постараят да повишат приходите. Тук нещата са доста сходни. Ако желаеш да постигаш добри резултати и печалби, трябва да бъдеш готов и да платиш за тях по един или друг начин, като тук не визирам само от финансова гледна точка. Моят принцип е, че ако ще оптимизираш сайт, който не предлага услуги или продукти, които да ти носят приходи, можеш спокойно да оптимизираш с собствени сили с минимални финансови вложения, но ако предлагаш нещо, което да ти носи печалби, то винаги е по-добре да се довериш на специалист, който би ти помогнал да избегнеш бъдещи загуби.

Има ли най-накрая потребителска култура в клиентите при ползване на SEO услуги, та ако искаш кажи и за някои други знайни и не знайни дигитални услуги?

Факт е, че повечето от клиентите, които търсят SEO услуги в 80% от случаите си нямат и идея каква точно поръчват. Те просто имат една единствена цел „сайта им да е на първа позиция в Google. Моят съвет към тези хора би бил, преди да поръчват дадена услуга, да се запознаят какво точно представлява тя. Все още в Интернет се предлагат услуги, които намирам за крайно безполезни, неефективни и в някой случаи дори опасни.

Лично аз в последно време разчитам на няколко услуги, които мисля за най-ефикасни и полезни при правилно използване, а именно:

  • Гост блогване и по-конкретно в тематични блогове с връзки от статии;

  • Използване на тежестта на стари и авторитетни дропени домейни. Тук обикновено в зависимост от ситуацията и връзките към дропените домейни избирам дали ще ползвам домейна за сателитен сайт или директно ще пренасочвам адресите с 301 редирект;

  • Купуване на качествени и уникални статии. Тук правя забележка, че това не е точно SEO услуга, но я причислявам като такава защото все повече значение за оптимизацията има и самото съдържание, а често по-изгодно е човек да си поръчва да му пишат съдържание, отколкото да губи време и за това.

andon7Това мъчи ли те? Работиш ли с крайни клиенти?

Както отговорих и преди това, често хората, които поръчват SEO услуги, не са наясно какво представляват те и това е напълно нормално. Ако аз реша да си направя ремонт в апартамент-а необходимо ли е да се уча да шпакловам, лепя плочки и т.н. за да си извикам майстори? Това е личен мой избор, но не задължение. Затова и това не ме мъчи толкова, когато хората започнат да задават въпроси за дадена услуга… просто те не са длъжни да са запознати с това което правим ние.

Относно въпроса ти дали работя с крайни клиенти, краткият отговор е – не! Причините са много за това, но като основна бих изтъкнал липсата на време за това начинание.

Тази статия плаши ли те – http://www.lifehack.bg/how-to-sell/nai-goljamata-zaplaha-za-online-biznesa-i-digitalnia-marketing/

Ако да с какво, анализирай.

В никакъв случай не ме плаши. Ако някой иска да е успешен в това което върши, трябва да е готов винаги да се приспособява. Живота е устроен така, че няма нищо сигурно. Днес може да си на върха, а утре по независещи от теб стечения на обстоятелствата да си в дъното.

Рискове има в всеки бизнес и когато си решил да го развиваш на „чужда земя“, трябва да си имаш едно на ум, че това в край на сметка си има своите минуси, които в даден момент могат да ти изиграят лоша шега, но в край на сметка всяко зло за добро. Винаги когато научиш верният път, дори да те върнат в началото на кръстопътя, ще го откриеш много по-лесно, отколкото ако не си го извървял преди това или иначе казано, това би бил добър урок, а не повод за страх.

Съгласен ли си с обвиненията на Калин К. за лицемерието на Гугъл?

Напълно! Има доста основателни причина да смятам това. Самият факт, че съществуват ръчни наказания сред способите за наказване от Google, сам говори, че съществуват няколко аршина с които се мери.

От кои хора най-силно си се повлиял в твоето развитие като специалист по дигитален маркетинг?

В интерес на истина те са толкова много, че вероятно може и да пропусна някого, така, че ако това се случи, нека не се сърдят. Ценя всеки колега, който ми е повлиял по един или друг начин за да достигна нивото на което съм.

Ако все пак трябва да ги изброявам поименно, не бих ги подредил по значимост. Всеки един от тях ми е помагал за развитието ми под една или друга форма. Ето и кратък списък:

  • Огнян Младенов – едва ли има човек в сферата, който да не е чувал поне за него. Един от първите, хора които се занимава с SEO и първият който ми повлия да се занимавам с това;
  • Калин Каракехайов – страхотен човек и професионалист, който беше причината да знам голяма част от това, което научих и от когото продължавам да се уча;

  • Методи Дързев – един от главните виновници напоследък да научавам толкова много нови неща, които до сега дори не ми е хрумвало, че мога да науча. ( Не толкова пряко свързани с дигиталният маркетинг, но все пак заслужава да е в списъка );andon2
  • Всички колеги в Tool Domains – няма да изброявам всички поименно, но всички са ми помогнали за развитието ми под някаква форма и съм им страшно благодарен, че винаги са толкова отзивчиви.
  • Всички колеги в бранша – въпреки, че напоследък не ми остава много време да следя тенденциите, винаги се намира някой колега, който да сподели своят опит и това определено ми помага да съм в час.

Нещо твое за изпроводяк?

Може би това е по-скоро насочено, към хората, които тепърва започват да се занимават с дигитален маркетинг, но мисля, че би било полезно и на останалите колеги.

Следете тенденциите, експериментирайте и бъдете уникални по свой собствен начин.

https://www.facebook.com/andon.ivanov

https://plus.google.com/+АндонИванов

admin

Leave your message