• 0888557155
  • momchilmarchev@gmail.com

Усещане за колорит, тоталност и въодушевление – след среща с Любо

Усещане за колорит, тоталност и въодушевление – след среща с Любо

liubo 4Здравеййй

Еххх, от кога искам да интервюирам някой с душица, със сензорика, с темперамент, много технократи около мене, тва сеота, тва програмисти …

Здравей

Как човек свиква да пише с една глава и SEO текстове и рекламни текстове, та и маннииии, слоугани?

# Както се казва първо, много благодаря за възможността да си поначеша перото за тоз пусти копирайтиинг. Та на въпроса как, аджеба, може да се пишат и скучни текстове, и слогани, нежели реклами, ответът е много прост – като има муза всичко си става йекстра. Хубавите текстове сами се пишат. А и като приемеш всяка една нова поръчка като възможност да измислиш нещо ново, хубаво и невидено, нещата стават къде къде по-лесни.

Най-разнообразните потребителски нагласи се обозряват и регистрират с огромен дейтабейс обща култура и това не се разбира в България. Вярно / невярно?

# Естествено, че в България не се разбира. Тук, с изключение на предизборните политически телеметрики и поръчковите запитвания няма качествени изследвания на потребителските нагласи. Ние реално не знаме кои, какви и колко са нашите потенциални клиентски аудитории. И за съжаление скоро време няма как да променим това. А и като добавим лошата практика масивите с информация за клиентите да се ползват изключително за спам, нещата не са никак, ама никак розови в маркетингово отношение.liubo2

Как се разбираш с тез „организми“ PR-ите? Клъцкат ли понякога печеливши идеи в името на комфорта на бранда? Умееш ли да налагаш мнението си, когато сам знаеш, че има и риск в послание, което си написал / съставил?

# ПиАр-ите в България са малко „Криворазбраната цивилизация“. Те имат значителен процент изчанчена представа за туй, как трябва да се грижат за реномето на бранда, който обслужват. Ако не са току що завършили девици, ще да са мастодонти с очила и мустаци. Истината е ,че традиции в добрия PR липсват в нашата мила татковина. Но за да сме честни, вина за това носят и самите брандове, които предпочитат сами да се оправят в кризисна ситуация, а не да се доверят на професионалисти. Изобщо, тази нагласа да разбираме от всичко обикновено се обръща срещу нас.

Мнение налагам само ако съм на 1000% убеден, че ПиАрите са на път да снесат една голяма и миризлива…издънка. Или ако виждам, че са набедени специалисти.

Клиентите имат ли потребителска култура, да потребяват копирайтинг услуги? Дай малко статистика, кои, малкия, средния … кой бизнес е готов?

# Като цяло клиентите тепърва научават какво животно е копирайтърът. Контактите са за да „сме на първа страница“. Туй погрешно разбиране за работата на нашего брата се изкоренява изключително трудно. Копирайтът е много повече от писач на текстовете по бутоните на сайта. Той е специалистът, който създава целия образ на един продукт. Той е и оня Гандалф, който по почти свръхестествен начин кара потребителите да купуват или ползват продукт без изобщо да са го виждали.

liubo 8В това си неведение всички са равни – големите, малките , че и средните. Като че ли обаче, малкият бизнес е по-гъвкав и готов да заложи на качественото съдържание. Над 85 % от запитванията от последните три години са от компании с до 25-40 служители. Това от една страна е хубаво, но отсъствието на едрия бизнес на копирайтърския пазар е черна точка.

Подай им послание, провокирай ги сега?

# „Кое е най-лошото нещо, което сте чули за своя бранд? Ако не искате да се повтори, потърсете „Копирайт Студио

Малко реклама не е излишна никак. Нали тъй 😉

Най смешното задание за работа, което си получавал?

# То е легендарно вече. Беше в самото начало, преди няколко години. Получих запитване за 400 описания на еротични продукти. В него влизаше и предложение сътрудничка на компанията да демонстрира значителна част от продуктите с цел по-вдъхновяващи текстове. Поисках снимка на сътрудничката и кореспонденцията секна. Все пак надеждата умира последна и още чакам да подновим контакта.

Специфика при писане за видео клип? При текстове за Фейсбук страници на личности и фирми каква е изискуемостта за успешност?liubo 7

# Ха, два въпроса в един. Като цяло радио или ТВ спотовете са ограничени във времето. За 90 секунди трябва да кажеш най-важното и то по начин, че да привлечеш вниманието. Има някои трикове: задаване на въпроси, тананикане на популярна мелодия, създаване на диалог. Избягвайте клишетата в рекламите, даже продуктът ви да нее оригинален. Скучните реклами се забравят бързо.

Колкото до ФБ, има един критерий за успех и това е потребителската реакция в сайта. Колкото и лайкове да има една страница, дори да е генерирала хиляда коментара, ако на самия сайт не се случва нищо, значи те нямат никакъв смисъл.

Изглеждаш адски хармонично и в разбирателство със себе си, при все, че изброихме типовете типове, с които неизбежно те среща ежедневието. Как го постигаш?

# Има рецепта за това и ще се напиша тук, пък нека се разчуе. Първо, адски обичам работата си! Не мога да си представя да правя нещо друго под слънцето. Аз съм отявлен Homo Scribens, сиреч Пишещ Човек и това е нещото, което ме определя. Имам няколко хедонистични навици, които не пропускам никога – лула, праведна музика и малцово уиски и книга. Когато ми е рошаво вътре, спирам на момента и се вглеждам в жена ми и сина ми. Хоп, всичко отново си идва на мястото. А за тук ,че изглеждам хармонично.. казвай какво пиеш и адрес дай.liubo3

Работата е натоварваща, карамбол от думи при нечовешка преумора, която много от кампаниите създават (предполагам) „чупят главица“. Как почиваш, как чистиш „ефира“?

Собствения ти ефир има предвид, оня у главу, у душу:)?

# Ам, а де. Комай ми се чини, че отговорих на тоз въпрос преди малко. Почивката е задължителна в копирайтинга, иначе започваме да пишем глупости. Зареждането трябва да става с хобита, които нямат нищо общо с основната дейност. Когато запаля лулата си и започна да чета за Тамплиерския орден, умората става виновно, смотолевя „лека вечер“ и тихо си тръгва. Няма друг начин.

Айде кажи си, сигур изтървах много от пикантното. Кажи интересни моменти от ежедневието? Посмей ни!

#Онзи ден на фирмения телефон се обажда мъжки глас, за да търси оръжеен магазин. Грешка, казвам ний и продължаваме да дращим по клавиатурите. След десетина минути пак звъни телефона, пак мъжки глас и пак оръжеен магазин. Грешка, малко по-нервно отсичаме ний. Да, ама след точно 10 минути отново търсеха оръжеен магазин. Обясняваме попу търпеливо, но- подробно, че няма оръжия, самите ний сме пацифисти и колежката припада, види ли кръв. Ам, нали копия продавате, бре, сопна ни се мъжагата отсреща. Копия рай студио сте, нали. Аз за сувенир търся.

Та колежката не припадна тоз път, ама и копие не продадохме. Такива ми ти работи.

Благодаря ти, беше сладкодумно и пълнозърнесто!

https://www.facebook.com/Utremer

admin

Leave your message