• 0888557155
  • momchilmarchev@gmail.com

Мъдрите пари идват със Стойне Василев

Мъдрите пари идват със Стойне Василев

stoine 3Здравей,

Как е интелектуалец като теб в града на черните голфове?

Перник е моят роден град и въпреки че съм живял в София, Благоевград и за малко във Варна, от няколко години със съпругата ми Ади и дъщеричката ни Кари сме в града на бързите голфове, въгледобива и „желуезните” хора. Чувстваме се добре и засега не мислим да се местим, а и столицата ни е само на 30 минути с кола.

За съжаление, и в Перник, както в повечето по-малки градове в България, болшинството хора не мислят за развитието си и за придобиването на нови знания и умения. Това е и причината бизнесът ми да е ориентиран предимно към София и другите големи градове в България, а отскоро мога де се похваля и с клиенти от чужбина.stoine2

Тази ситуация не ме е отказала да участвам активно в обществения живот на Перник. Старая се да помагам с каквото мога на младите хора от града да намерят своето призвание, независимо дали е собствен бизнес или работа в компания.

Майтапя се, човек всякъде може да е щастлив 🙂

Ти скоро прави изповед и равносметка в пост в твоя сайт и бранд Smart Money заради юбилей май беше. Беше доста алтруистичен, не те ли е страх, че подробността и откровеността ти може да ти изиграят лоша шега? Или пък в това ти е чара и / или просто това ти е принцип с откритостта малко над средата?

Аз не правя нещата, защото така трябва или защото някой PR специалист така ми е казал, че ще изградя по-добър имидж. Аз съм себе си. Когато преди повече от 4 години започнах да пиша публично си дадох сметка, че когато излизам с името си и разказвам за моите преживявания, чувства и мисли, ще се намерят хора, които ще се опитат да ме злепоставят или да ми навредят по някакъв начин, но това е част от „сделката”.

Въпреки това, аз мисля, че това е правилният подход, а не да се крия зад псевдоним или „редакторски екип”. Всичко, което ми се случва е пред погледа на читателите и всеки може да проследи какво съм правил и какво ме е вълнувало през последните години. Така се гради доверието между мен и хората, а това е най-ценният ми актив.

stoine5Работиш по много, а как си с делегирането на права и задачи във фирмата?

Явно добре си уловил една от страните ми, която трябва да подобря или по-скоро да приспособя към новата ми роля на предприемач. Аз вярвам, че раздаването на заповеди от шефа е остарял и неработещ метод за управление. Старая се да „запаля” хората към идеите си и да станем партньори, които заедно вървят към постигането на целите. Този принцип ми донесе и много разочарования през последните години, но мисля, че сега се събрахме точните хора, които да изведат SmartMoney.bg на ново, по-високо ниво.

Изглеждаш суров, мега дисциплиниран, с лекота ли го постигаш или си има просто лишения, за да вървят нещата?

За добро или за лошо, аз съм възпитан от малък, че за да постигнеш нещо, трябва да вложиш време, усилия и ресурси. Винаги, когато съм се опитвал да мина „тънко” и с по-малко усилия, Съдбата ми е давала урок и той се е връщал при мен отново и отново, докато не си взема поуките от него.

Това, което научих последните месеци е, че животът и бизнесът не са спринт на 100 метра, а дълъг маратон с препятствия. Когато станах предприемач исках всичко да става много бързо и да постигна всичко, което планирах, в рамките на една година. „Прегряването” след многото проекти, участия и обучения ми показа, че целта не е някаква крайна точка, а самото пътуване. Така се научих да ценя и празнувам малките победи и стъпки, които приемах просто за даденост и за междинни „контроли” по пътя.stoine7

Все още не мога да кажа, че съм във вътрешен мир със себе си и че има стабилен баланс в живота ми, но правя първите плахи стъпки в тази посока.

Ти си и коуч, как се запали там, има ли наследственост от предните ти позиции за постъпките ти в тази необятна сетивно професия, отговорна и сериозна?

Както всички хубави неща в живота и първата ми среща с коучинга беше случайна. Преди няколко години работих в една компания, която имаше практика всеки служител да си има ментор. Той ти помага да се ориентираш в обстановката, напътствате за твоето кариерно развитие и ти е защитник пред големите шефове или когато трябва да повишат някого. Тогава за първи път започнах да се интересувам от тази тема. Прочетох много книги и статии за менторство, лидерство, постигане на цели, лично усъвършенстване, когато попаднах на Коучинг с НЛП на Джоузеф О’Конър и Андреа Лейджис. Бях наистина поразен от това средство за развитие – коучинга.

След това си намерих една дама – лайф коуч, която ми помогна да взема решението да напусна високо платената си работа и да стана предприемач. Тя ме водеше стъпка по стъпка по пътя, който бях си избрал и ме накара да повярвам още повече в себе си и идеите, които искам да реализирам. Така стигнах до идеята и аз да стана коуч, за да помагам на другите хора да постигнат максимума на възможностите си. Този метод много добре се съчетава с моята същност и вярата ми, че всеки сам определя бъдещето си и знае как да реши проблемите си.

Как е българинът с личните финанси? Сподели за читателите ми интересни статистики по темата, ако е възможно?

Ние живеем в един различен свят, много по-сложен и динамичен от света на нашите родители. Всяка една житейска ситуация, в която попадаме, като избор на университет, нова работа, раждане на дете, покупка на автомобил или жилище, изисква от нас да вземаме финансови решения. В същото време, океана от финансови продукти е огромен и те стават все по-сложни, по-рискови и променящи се. За разлика от миналото, отговорността за нашето бъдеще, здравето ни и достойните ни старини става наша грижа, а не на държавата-майка. Така, финансовата грамотност се е превърнала в една от основополагащите умения на човека от 21 век, защото качеството ни на живот и това, какво ще постигнем в него зависят до голяма степен от нея.

Няма да издам някаква тайна, ако ти кажа, че финансовата грамотност на повечето българи е доста ниска и всички изследвания го показват. Последното е от 2011 година и то показва, че:

  • Българите имат ниска самооценка за финансовата си грамотност. Около 60% от анкетираните заявяват, че не управляват добре парите си. Само 8% от хората смятат, че се справят много добре с финансите си.

  • Хората у нас имат само базови знания за управлението на личните си финанси. 62% от анкетираните имат оценка „слаб” и „среден” на направения тест за финансова грамотност.

  • Хората с по-високи доходи са по-добре подготвени. Връзката между финансовата грамотност и нивото на получаваните доходи е потвърдена и в това проучване. 75% от хората с доходи до 500 лева на член от домакинството имат слаба и средна оценка на теста.

  • Около 54% от хората нямат заделена сума, а 25% имат спестявания, с които да покрият разходите си само за 1 месец напред. Под 2% от хората имат спестени пари за над 1 година.

  • 57% от хората следят семейния си бюджет наум, а 27% си записват само големите разходи.

  • Под 1% от хората притежават някакъв инвестиционен продукт.

stojne1Това са резултатите, за съжаление. От както започнах да помагам с моите знания и умения на българите да си управляват по-добре парите, аз самият преминах през няколко етапа. Първоначално мислех, че хората разбират по принцип важността на спестяването и инвестирането, но не знаят как да го направят. Мина доста време преди да осъзная, че знанията, които споделях с хората за това как да си записват разходите, как да си определят целите, как да си купят акции и т.н., просто влизаха в едното им ухо и излизаха от другото без да направят нищо реално на практика.

Нужна им бе трансформация. Какво имам предвид? Аз много добре знам, че за да съм във форма трябва да имам добър хранителен режим и да спортувам – не е голяма философия. Но въпреки това, не мога да се похваля с някакви резултати в тези две дейности. С личните финанси е по същия начин. Всеки знае, че трябва да харчи по-малко, отколкото изкарва и да инвестира остатъка. Елементарно е, нали? Ако не знаеш как, има милиони статии в мрежата и книги, които ще ти дадат отговор на въпроса „Как да…”.

Книжарниците и интернет са пълни с информация как да направите това или онова, но ако още не сте богати, това определено, не е от липса на информация, нали?

Нещо липсва, нали? Липсващата съставка е катализатора, с помощта на който да се преодолее пропастта между знания и ефективни действия. Това ново разбиране за нещата промени насоката в моите лекции и обучения. Сега, наред с практическите знания, залагам повече на психологията, коучинга и други методи, с които може да се направи качествен скок в съзнанието на хората. Когато това стане, до реалното действие има само една малка крачка.

Преподаването е призвание или и … още нещо?

Няма да крия, че преподаването е страст и призвание за мен. Като млада, майка ми е била учителка и може би съм наследил от нея любовта към споделянето на знания. Въпреки че можех да продължа да се изкачвам по корпоративната стълба или да стана добре платен бизнес консултант, аз избрах преподаването като основна насока в моята дейност. Разбира се, само желание не е достатъчно, въпреки че то е в основата, и непрекъснато се развивам в тази сфера. Вече, освен дипломиран коуч, съм и сертифициран обучител от НБУ. Двете програми много ми помогнаха да разбирам по-добре човешката природа, да приема различните стилове на усвояване на знания, да прилагам различни интерактивни методи за обучение и много други. Знам, че имам още „хляб да ям” докато стана добър преподавател и лектор, а защо не и учител някой ден. Само времето ще покаже.

Какво куца най-много в БГ образованието? Произвежда ли държавата грамотност, оперативност и постоянство в лицето на младите хора, завършващи висше образование?

Много е лесно да се критикува и аз съм го правил, но не се гордея с това. Сега, по-скоро се питам какво аз мога да направя, за да се повиши качеството на образованието в България и то да стане, ако не на световно, поне на средно европейско ниво. Освен в доста събития в училища и университети, на които съм лектор, участвам и в много инициативи в тази посока. Една от тях беше ABLE Mentor, в която бях наставник на ученичка. С нея реализирахме проекта Fun Fin за повишаване на финансовата грамотност в училищата, като имахме участия в много градове в България.

Другото нещо, с което помагам на много ученици да направят първите си крачки в света на парите и финансите, е интерактивната игра „Умни пари”, с която сме участвали на различни благотворителни прояви и като част от други образователни проекти. Мечтата ми е тя да се играе във всяко българско училище, защото участниците в нея научават повече за парите и живота на възрастните от цялото си начално и основно образование.

Какво ново да очакваме от теб на есен?

Тази есен продължаваме с третото издание на първата в България цялостна Академия по лични финанси и инвестиране, която стартира на 12 октомври. Записванията са много активни и една седмица след началото на регистрациите има само 2 свободни места. В нея сме подготвили още повече практически казуси, работилници и игри. Имаме също и нови лектори от Асоциацията на трейдърите в България, които ще се включат много активно в инвестиционната част на Академията и ще споделят своя опит на финансовите пазари у нас и в чужбина.

Освен основното ни събитие за сезона, сме планирали и много събития, свързани с предприемачеството и управлението на личните финанси. След лятната пауза ще направим и първата за есента месечна среща на Клуб на инвеститора. Планираме създаването и на Бизнес клуб SMART MONEY, в който да се събират активните хора на София, за да обсъждат практически казуси от тяхната работа или бизнес и да създадат нови контакти.

А по-нататък?

Идеите са много за развитието на сайта и дейността, но само времето ще покаже кои от тях могат да се реализират и са устойчиви. Ребрандирането на сайта и включването на много нови продукти е част от плана ни за развитие. Ключовата дума в средносрочното ни планиране е „Партньорство” – партньорство с други организации като нашата, медийно партньорство с добри събития, работа по проекти с неправителствени организации и изобщо разширяване на мрежата ни. Това, което няма да се промени и за в бъдеще е личното ми участие в дейността, защото хората правят бизнес помежду си, а не с брандове и машини. Ще продължим да залагаме на качественото съдържание в сайта като ще включим и нови формати като подкастове и видео.

https://www.facebook.com/stoyne.vasilev

admin

Leave your message