• 0888557155
  • momchilmarchev@gmail.com

15 най-добри SEO практики за структуриране на URL адреси, съвсем съвременни методи.

15 най-добри SEO практики за структуриране на URL адреси, съвсем съвременни методи.

Доста време изтече откакто обяснихме един от основните градивни блокове на SEO – структурата на домейните и URL адресите – и мисля, че е крайно време да се върнем отново на него. Но нека отправя едно важно предупреждение преди да започнем: оптималните структури и практики, които ще опиша по-долу НЕ са крайно необходими за всяка страница, която създавате. Този списък би трябвало да ни послужи в смисъл на „би било чудесно ако можехме”, а не „ако не направим нещата по този начин, търсещите машини никога няма да ни класират добре”. Google и Bing изминаха дълъг път и могат да посрещнат много технически предизвикателства, но както винаги в SEO, колкото по-лесни правим нещата за тях (и за потребителите), тенденциозно толкова се по-добри резултати наблюдаваме.

#1: Когато е възможно, използвайте само един домейн и поддомейн

Трудно е да оспорим това, предвид явните доказателства и примери с хора, които преместват съдържанието си от поддомейн в поддиректория и констатират подобрени резултати (или по-лоши, при преместване на съдържание в поддомейн и последвала загуба на трафик). Какъвто и принцип да използват търсещите машини да отсъдят дали съдържанието ще унаследи възможностите за класиране на основния си домейн, изглежда в дългосрочен план не успяват да предават същите възможности на поддомейните.

Това далеч не означава, че не може да работи и ако единствения начин да създадете блог или желано съдържание е като използвате поддомейн, все пак е по-добре отколкото нищо. Но в крайна сметка много по-вероятно е вашият блог и останалото съдържание в сайта ви да се класират по-добре ако те заедно са на един основен и един поддомейн.

#2: Колкото по-разбираемо за хора, толкова по-добре

Не би трябвало да ни изненадва факта, че колкото по-четлив и разбираем е за хората даден URL, толкова по-добър е и за търсещите машини. Достъпността винаги е била част от SEO, но никога толкова колкото днес, когато търсещите машини могат да облагодетелстват напредналия потребител и да разпознаят сигналите за ползване на данни, за да установят какво интересува хората и какво не.

Четливостта е обект на субективна преценка, но да се надяваме, че тази илюстрация може да е от полза:

Изискването не е всеки аспект на даден URL да бъде изчистен и идеален, но поне да бъде лесно разбираем и в най-добрият случай неустоим за тези, които търсят съдържанието обвързано с него.

#3: Ключови думи в URL адреси: все още добра идея 

Все още е валидно това, че използването на ключови думи, за които се опитвате да се класирате, в своите URL адреси е идея със солидно основание. Това е вярно по няколко причини.

Първо, ключовите думи в URL адреса са знак за тези, които виждат вашият URL в социалните медии, в имейл или в случаите, в които потребителите се колебаят дали ако кликнат на дадена връзка ще получат това, което желаят и очакват, както е показано на примера с Metafilter отдолу (забележете, че при посочване на връзка с курсора, URL адреса се появява в долният ляв ъгъл):

Второ, URL адресите често биват копирани и поставяни, и когато във връзката не е поставен анкор текст, URL адреса сам служи като такъв (което все още е надежден начин за класиране), например:

Трето, и последно, ключовите думи в URL адреса се появяват в резултатите при търсене и проучванията показват, че URL адреса е един от най-важните елементи, които търсещите взимат под внимание, когато избират на коя връзка към уеб сайт да кликнат.

#4: Множество URL адреси обслужват едно и също съдържание? Нормализирайте ги!

Ако имате два URL адреса, обслужващи сходно съдържание, обмислете да ги нормализирате (също стандартизиране, каноникализиране), използвайки пренасочване 301 (ако няма причина да поддържате дубликат) или rel=canonical (ако желаете да поддържате различни версии с незначителни разлики за някои посетители, например удобна за отпечатване страница).

Дублираното съдържание всъщност не подлежи на наказание от страна на търсещите машини (поне докато не е или придобие голям мащаб), но може да доведе до разделение при сигналите за класиране, което пък от своя страна, може да се отрази върху потенциала за трафик от търсене. Ако страница А има определено количество възможности за класиране и нейният дубликат, страница Б има подобни възможности, при нормализирането им, страница А има по-добри шансове да се класира и да генерира посещения.

#5: Изключвайте динамични параметри когато е възможно

Подобен вид излишни символи са грозни:

Ако можете да избегнете използването на URL параметри, направете го. Ако имате повече от два URL параметъра, може би си струва да направите сериозна инвестиция и да ги пренапишете като статичен, четим текст.

Повечето системи за управление на съдържанието са се научили да се справят с това през годините, но все още има останали няколко по-мудно развиващи се такива. Проверете инструменти като mod_rewrite и ISAPI rewrite, или MS’ URL Rewrite модул (за IIS), за да помогнете за този процес.

Някои динамични параметри се използват за проследяване на кликове (като тези, вмъкнати от популярни приложения за споделяне в социалните медии, такива като Buffer). Като цяло URL параметрите не причиняват големи проблеми, но могат да доведат до генерирането на неприятно дълги и непрегледни URL адреси. Позовете се на собствената си преценка за това, дали ползата от проследяващите параметри надделява над негативите, които те носят.

Едно прочуване на RadiumOne от 2014 г. изказва предположение, че социалното споделяне (което оказва положително, но обикновено индиректно въздействие върху SEO) с по-къси URL адреси, които ясно и недвусмислено свързват уеб сайта и съдържанието, работят по-добре отколкото небрандираните къси или дълги, неясни низове на URL адреси.

#6: По-къси > по-дълги

По-късите URL адреси са, казано най-общо, за предпочитане. Не трябва да приемате това твърде крайно, и ако вече имате URL адрес, по-къс от 50-60 символа, няма за какво да се тревожите. Но ако имате URL адреси достигащи и превишаващи 100 символа, може би има възможност да ги пренапишете и да придобиете стойност.

Това не е директен проблем с Google или Bing – търсещите машини могат да обработват дълги URL адреси без особени затруднения. Проблемът лежи в ползваемостта и потребителския опит. По-късите URL адреси са по-лесни за разбор, копиране и поставяне, споделяне в социалните медии и за вграждане, и докато те могат да доведат само до частично подобрение в споделянето и разпространението, всеки туийт, харесване, пинване, имейл и връзка имат значение (директно, или често и индиректно).

#7: Направете така, че URL адресите да съвпадат със заглавията в повечето случаи (когато има смисъл)

Това не означава, че ако заглавието на вашия материал е например „Моите любими 7 бутилки с шотландско уиски (и как една от тях струва колкото цялата ми „Лего” колекция)”, вашият URL адрес трябва да съвпада напълно с него. Нещо като:

randswhisky.com/my-favorite-7-islay-whiskies

би свършило работа. Както и

randswhisky.com/blog/favorite-7-bottles-islay-whisky

или варианти на тези примерни URL адреси. Съвпадението е ориентирано преди всичко към хората, за да даде на потребителя ясна представа какво ще намери на страницата, кореспондираща с този URL адрес, и след това да потвърди очакваното с адекватно page title/заглавие/.

Поради същата причина, силно препоръчваме заглавието на страницата – page title (което търсещите машини показват безразборно на страниците с резултатите от търсенето) и видимото заглавие на страницата в уеб сайта, също да съвпадат или да са колкото може по-близки – едното създава очакване, а другото го задоволява.

Например, на снимката отгоре виждате два URL адреса, които споделих във Facebook. При първият съвсем не става ясно какво бихте намерили на тази страница. Той е в новинарската секция на уеб сайта на BBC, но освен това няма начин да узнаете какво може да откриете на него. Във вторият обаче, списанието Pacific Standard прави така, че URL адресът да подскаже съдържанието на статията, а след това заглавието на материала го потвърждава:

Трябва да се стремим към подобно ниво на яснота в своите URL адреси и заглавия.

#8: Включването на „стоп думи” не е необходимо

Ако вашето page title/заглавие включва стоп думи (and, or, but, of, the, a и т.н.), не е от особена важност да ги включите във вашият URL адрес. Не трябва също и да ги пропускате изцяло, но понякога помага да създадете по-къс и по-четлив URL адрес, в контекст на споделяне. Преценете възможно най-добре дали да включите или не стоп думи, съпоставяйки четливостта с дължината.

Например можете да видите в URL адреса на този конкретен материал, който четете в момента, че съм избрал да оставя стоп думата „for”, защото мисля, че е по-лесно за четене с нея, отколкото без нея, и тя не увеличава излишно дължината на URL адреса.

#9: Премахване/управление на тежки пунктуационни знаци

Има множество текстови символи, които се превръщат в неприятен и труден за четене къс код, когато са включени в низовете на URL адресите. Като цяло най-добрата практика е контрол или премахване изцяло. Ето един отличен списък с надеждни срещу ненадеждни символи и знаци достъпен на Perishable Press:

Не само лошата четливост на тези символи може да създаде проблеми, а също и потенциалната опасност от срив на определени браузери, обхождащи програми (паяци) или неточен синтактичен анализ.

#10: Ограничете пренасочващите скокове до два или по-малко

Ако потребител или паяк изиска URL А, който пренасочва към URL Б, това е добре. Добре е дори ако URL Б след това пренасочва към URL В (това далеч не е идеално – би било по-добре да пренасочва директно URL А към URL В, но не е и нещо страшно). Все пак, ако пренасочващата URL поредица продължи през последните два скока, можете да загазите.

Най-общо казано, търсещите машини ще последват тези по-дълги пренасочващи скокове, но те и преди не са препоръчвали тази практика, и за „по-маловажни” URL адреси (според техните критерии), те може да не последват или отброят сигналите за класиране на пренасочващите URL адреси като окончателни.

Най-големият проблем са браузерите и потребителите, които биват забавени и понякога дори изпадат в безизходица (особено мобилните браузери периодично се сблъскват с това). Поддържайте пренасочването в минимално и ще се подсигурите срещу излишни проблеми.

#11: По-малко директории като цяло е по-добре

Вземете URL като този:

randswhisky.com/scotch/lagavulin/15yr/distillers-edition/pedro-ximenez-cask/750ml

И обмислете да го структурирате например така:

randswhisky.com/scotch/lagavulin-distillers-edition-750ml

Не е задължително наклонените черти (маркиращи директории) да навредят на производителността, но те могат да създадат възприятие за дълбочината на сайта както за търсещите машини, така и за потребителите, както и да усложнят в значителна степен редактирането на URL низовете (поне в повечето протоколи на системите за управление на съдържанието).

Не се изисква нищо трудно или бързо – това е още един случай, в който е важно да използвате своята най-добра лична преценка.

#12: Избягвайте хешове в URL адреси, които създават отделно/уникално съдържание

Хешът (или фрагментов идентификатор на URL) е начин посетителя да бъде насочен към специфична част на дадена страница (например, блог постовете на Moz използват хешовете, за да ви отведат до конкретен коментар). Хешовете също могат да бъдат използвани за проследяване на параметри (например, randswhisky.com/lagavulin#src=twitter). Използването на URL хешове за друго освен това, като например показване на различно уникално съдържание от това, което е налично на страницата без хеша или на напълно отделни страници като цяло е лоша идея.

Има изключения, като тези които Google позволява на разработчици, търсещи да използват hashbang формата за динамични AJAX приложения, но дори и те не са толкова изчистени, удобни за потребителя, или прости от гледна точка на SEO, колкото са статично пренаписаните URL адреси. Уеб сайтове от Amazon до Twitter са намерили огромна полза от опростяването на своите първоначално усложнени и включващи hash/hashbang URL адреси. Ако можете да избегнете това, сторете го.

#13: Бъдете предпазливи относно главните и малки букви

Няколко години назад, Джон Шеръд от Search Discovery написа чудесен материал във връзка с предизвикателствата и проблемите около главните и малките букви в URL адресите. Накратко – ако използвате Microsoft/IIS сървъри, като цяло сте извън опасност. Ако хоствате с Linux/UNIX, можете да имате проблеми, тъй като те интерпретират отделенията с малки и големи букви, и следователно randswhisky.com/AbC може да има различно съдържание от randswhisky.com/aBc. Това е лошо.

В един идеален свят, бихте искали URL адресите, използващи погрешно малки или големи букви да пренасочват/нормализират автоматично към правилните. Налице са htaccess протоколи за пренаписване, които могат да помогнат – високопрепоръчителни, ако сте изправени пред такъв проблем.

#14: Тирета и черти са предпочитани за разделяне на думи

Препоръката ми за избягване думи разделени с тире чертса в URL адреси. През последните няколко години търсещите машини успешно преодоляха предизвикателството на този проблем.

Интервалите – ограничено да се ползват, но те се рендерират странно в URL адресите като %20, което е в ущърб на четимостта на вашите страници. Избягвайте ги когато е възможно (това обикновено е лесно при съвременните системи за управление на съдържанието).

#15: Претрупването с ключови думи и повторението им е безсмислено и придава спамерски вид на уеб сайта ви

Погледнете резултатите от търсене отдолу и ще видите натрапчиво повторение на фразата „canoe puppies“ в URL адреса. Това едва ли е най-добрият вариант и може да повлияе на някои потребители да не кликнат върху подобен линк.

Повторения като това не помага за класирането ви в резултатите – Google и Bing са изминали значителен път от тогава, когато възнаграждаваха многократното повторение на ключова дума в низа на URL адреса. Не намалявайте допълнително шанса си да спечелите клик (който реално МОЖЕ да се отрази на класирането ви), като прекалявате с повторението на ключови думи в URL адресите си.

от екипа на ExtremeSEO

admin

Leave your message