КОЛКО ТАКСУВА КОПИРАЙТЪРЪТ?

Колко таксува копирайтърът?

Това е основният въпрос. Когато започнах като копирайтър, попитах приятелите си, които бяха доста преди мен в индустрията, но дори те не можаха да ми кажат. Всъщност няма такова нещо като твърда и бърза „почасова ставка за копирайтър“, когато става въпрос за получаване на думи на хартия/екран. Уловката, когато става дума за копирайтинг и свързаните с това разходи, е, че всяка работа е различна. Трудно е да се определи точна цена, когато цялата работа е толкова разнообразна. Някои неща могат да бъдат таксувани на почасова база, някои на дума, а други като самостоятелен елемент. Като всичко на тази планета, наемането на приличен копирайтър означава, че вероятно ще похарчите малко повече от това, което сте очаквали. Посочвал съм почасова ставка или фиксирана такса за определени неща, които са посрещнати с широко ококорени очи на недоверие повече от един път. И дори не съм от скъпите!

Ето някои неща, които трябва да имате предвид, когато получите оферта от копирайтър:

Бързото“ отнема време 
Четиристотин думи не звучат много, така че защо някой би искал над 20 лв. само за да напише това, което в крайна сметка е само една страница копие? За да цитирам Марк Твен, „Нямах време да напиша кратко писмо, затова написах дълго“. Тези четиристотин думи вероятно са били избрани от над хиляда. Копирайтърът ще започне, като хвърли цялата релевантна информация на страницата и след това отдели време за нейното усъвършенстване, работейки с ключови думи за SEO и уверявайки се, че се чете добре. Понякога колкото по-къса е необходимата дължина, толкова повече време всъщност отнема написването на копие, защото всяка дума трябва да има правилното въздействие. След като имате завършен продукт, почасовата ставка всъщност не работи толкова много.

Безплатни срещи 
Ако сте ми се обадили да дам кратка информация и сте се развълнували толкова много, че изведнъж е минал час – няма проблем, няма да ви таксувам в сметката. Но има толкова много часове в деня, за да се свърши действителната работа и фактът, че голяма част от нея отива за срещи, означава, че цената на крайния продукт може да изглежда скъпа, ако това е единственото нещо, което се взема предвид.

Ние си знаем нещата. 
Всеки може да пише, нали? Погрешно е. Вижда се, когато не сте имали време да проверите правилно вашия уебсайт, блог или описания на продукти и вашите клиенти ще бъдат първите, които ще забележат. Копирайтърите прекарват всеки ден, по цял ден, правейки тези неща – така че оставете го на нас и си осигурете повече време, за да правите нещата, в които сте най-добри. Възвращаемостта на инвестицията ще си покаже.

И така, колко таксува копирайтърът??

Хм, наистина не отговорих на въпроса ти, нали? Това е така, защото всяка работа е различна. Освен това – не искам да ви плаша! Защо не ми пишете и ще поговорим – това е най-добрият начин да вземете решение за цена и повярвайте ми, ще получите стойност за парите си.