Наемете обучен специалист и го оставете да направи магията си

Вашата компания наема ли копирайтъри на свободна практика? Разчитате ли на тях да осигурят съдържание за вашите маркетингови брошури, фирмен уебсайт или мейл съобщения?

Ако сте отговорили с „да“, разбирателството с вашия копирайтър вероятно е добра идея. Ще получите по-качествена работа и вероятно ще избегнете много ненужен стрес.

Ето списък с най-добрите начини да ядосате своя копирайтър. Моята препоръка? Направете обратното.

Преди проекта Копирайтинг

Помолете вашия копирайтър да работи безплатно и й кажете, че това ще бъде част, която той може да добави към портфолиото си.

Въпреки че това може да е основателна причина за чисто нов копирайтър да ви вземе като клиент, за останалите от нас това е обидно. Парчетата за нашето портфолио не слагат вечеря на масата ни. И твърдението, че ще се изложим, обикновено е празно обещание.

Ние сме обучени професионалисти, предоставящи ценна услуга и трябва да бъдем компенсирани за работата си, както всеки друг професионалист.

Поискайте ниска цена и кажете на копирайтъра, че ще го компенсирате при следващата работа.

Съжаляваме, няма да клъвнем. 

Първата работа с копирайтинг с нов клиент винаги отнема най-много време, тъй като ние се стремим да навлезем в крак с вашия бизнес и вашата индустрия. Платете пълната цена за тази работа и в бъдеще, след като се докажете като лоялен завръщащ се клиент, с когото е лесно да се работи, ще обмислим промяна на нашата ставка.

Сравнете вашия копирайтър с други копирайтъри.

Не ни казвайте за всички други копирайтъри, които сте намерили в интернет, които таксуват само 50 лв., за да напишат цял ​​уебсайт. Ако сте харесали работата им и сте смятали, че е работата им е много ценна, трябваше да ги наемете.

Ние сме професионалисти. Не бихте се пазарили с Вашия лекар, адвокат или счетоводител; не се пазарете с вашия копирайтър.

Ние знаем какво е свързано с извършването на вашата работа и също така знаем стойността на проекта, когато е направен правилно. Доброто писане ви носи пари чрез увеличаване на потенциални клиенти, продажби и приходи. Съсредоточете се върху използването на това, което създаваме, за да генерираме бизнес, а не върху намаляването на цените ни. Вашата ROI ще бъде по-голяма.

Кажете на вашия копирайтър, че вашият проект трябва да отнеме само няколко минути, със сигурност не повече от час.

Съжаляваме, но не можете да изчислявате нашето време. Разкажете ни за работата и ние ще ви кажем колко време ще отнеме, тъй като ние сме тези, които вършим работата. Ако писането на копието беше толкова бързо и лесно, колкото казвате, вие щяхте да свършите работата сами!

По време на проекта Копирайтинг

Предоставете минимална информация на вашия копирайтър.

Не предполагайте, че копирайтърите магически разбират вашата компания и индустрия. Имаме нужда от вашето мнение. Вие сте експертът. Когато предоставите фактите и ясна насока за това, което искате, ще получите по-добър краен продукт.

Поискайте да видите няколко версии на копие, за да имате избор.

Освен ако не планирате да платите за няколко версии, получавате само една. Искането да видите копие на цялата продуктова линия само забавя процеса на вземане на решение.

Копието се изработва по поръчка и следователно е трудоемко за производство. Да помолите вашия копирайтър да състави няколко версии е загуба на време и енергия. Помислете сега.

Разстройте се, когато първата чернова на копие не е 100% перфектна.

Първите чернови не трябва да са перфектни. Те представляват възможност за вас да предложите допълнителен принос. Очаквайте да участвате в процеса на редактиране.

Вашият копирайтър с радост ще направи каквито пожелаете ревизии. Тя просто се нуждае от насоки от експерта по темата, вас!

Добавете към обхвата на проекта.

Преди да стартират проект, копирайтърите очертават неговите параметри. Това е, за да можете да одобрите плана и ние можем да ви дадем цена и график.

Ако решите да разширите или промените проекта, бъдете готови цената и датата на завършване също да се променят.

Кажете, че не харесвате текста, но не можете да обясните защо.

Копирайтърите не са ясновидци. Казването на неща като „Ще разбера какво е правилно, когато го видя“ не помага.

Не можем да предложим решения, ако не разбираме проблема. Ще трябва да определите какво ви притеснява в текста, за да можем да го поправим.

Напишете на ръка вашите коментари и ги изпратете по имейл в PDF.

Ние сме копирайтъри, а не секретарки. Не ни карайте да дешифрираме вашия почерк и да въвеждаме вашите редакции. Използвайте Проследяване на промените в MS Word или поне маркирайте вашите промени, за да можем да ги намерим.

Поискайте неограничени ревизии на копия.

Точките, направени във вашето копие, могат да бъдат изразени по много начини. Това не означава, че трябва да изследвате всеки един от тях.

Работата на копирайтъра е да предаде ясно вашето послание. След като тази цел бъде постигната, всичко останало е само бърникане по дяволите. Никой няма време за това!

След проекта Копирайтинг

Получете обратна връзка от външни лица.

Чувствайте се свободни да покажете вашето копие на приятели и семейство, но вземете предвид източника. Само защото леля ви Марта е получила 6 по български за първокурсници преди 20 години, не я прави квалифицирана да преглежда маркетингово копие.

Освен ако рецензентът ви няма опит в маркетинга или не е запознат отблизо с вашата марка, нейната критика може да е добронамерена, но неоснователна.

Подпишете копието завинаги.

Копието не ви помага, ако стои в чернова. Колкото по-рано прегледате копието и го одобрите, толкова по-скоро останалата част от вашия проект може да бъде завършена и вашите маркетингови усилия могат да започнат да генерират продажби за вас.

Направете няколко редакции и след това се дръжте така, сякаш сте свършили цялата упорита работа.

Въпреки че ни се плаща да пишем, копирайтърите все още искат да бъдат признати. Спрете да се потупвате по рамото, защото сте променили няколко думи. Редактирането не е копирайтинг. Трудната работа е създаване и ако бяхте способни да правите това, нямаше да наемете професионалист.

Отделете време за плащане на фактурата.

Ако вашият копирайтър е спазил крайния срок за завършване на работата, справедливо е вие ​​да спазите своя, като платите сметката си навреме. Не го карайте да проверява многократно за направено плащане. Той мрази да пита толкова, колкото ти мразиш да отговаряш.

Станете с десния крак

Страхотните клиенти осъзнават, че най-добрата работа се извършва в екип. Те ценят своите копирайтъри и ценят професионалното им мнение. Те осигуряват добра информация за своите проекти и плащат сметките си.

Отнасяйте се с уважение към вашите копирайтъри и те ще ви върнат с настроение. Сътрудничеството ще доведе до най-добрия краен продукт и, което е също толкова важно, пътуването до постигането на тази цел ще бъде приятно изживяване.