Кое е подходящо за вашия бизнес? 

Като копирайтър на свободна практика често ме питат потенциални клиенти как услугите ми се различават от тези на рекламните или дигиталните маркетингови агенции. Това е справедлив въпрос. В крайна сметка маркетингът, който правите за вашия бизнес, може да бъде разликата между провала и огромния успех.

Отговорът е многостранен. Като фрийлансър предлагам специализирани услуги. Конкретно аз съм копирайтър. Въпреки че много от проектите, които правя, включват графичен дизайн, дизайн на уебсайтове, фотография и печат, аз се специализирам в аспекта на писането. Другите компоненти или възлагам на външни изпълнители, или си партнирам с други фрийлансъри. С маркетингова фирма или рекламна агенция получавате всички услуги под един чадър.

Звучи умно и удобно, но си има цена. Сравнете моите тарифи като копирайтър на свободна практика с това, което бихте платили за копирайтинг, ако преминете през фирма за дигитален маркетинг или рекламна агенция, и ще видите голяма разлика. Фрилансерите имат по-ниски режийни разходи. Много избират да работят у дома си и повечето нямат служители. Следователно фрийлансърите обикновено таксуват по-малко от агенциите. Спестяванията, които реализирате, означават, че ще спестите повече от парите си от маркетинговия си бюджет.

Определете вашите маркетингови нужди

Ако вашият бизнес изисква широка гама от рекламни и маркетингови услуги или имате изключително голям проект, който трябва да завършите, може да имате нужда от повече, отколкото един фрийлансър може да предложи. Като цяло рекламната агенция може да предложи по-широк набор от умения под един покрив.

Разбира се, винаги можете да работите с няколко различни специализирани фрийлансъри, но бъдете готови да действате като ръководител на проекта в този случай. Като ръководител на проекта ще трябва да съберете екипа, да делегирате задачите, да създадете времева линия и да следвате безбройните подробности, които завършват с добре свършената работа.

Повечето клиенти на рекламни агенции имат годишен бюджет минимум 50 000 лв. Колкото по-голяма е рекламната агенция или маркетинговата фирма, толкова по-големи са бюджетите на нейните клиенти. Определете дали сте годни и сте готови да плащате месечна такса за задържане в допълнение към разходите по проекта.

Положителната страна е, че ще разполагате с ресурс, на който лесно можете да се обадите по всяко време, за да ви помогне с вашите маркетингови проекти. След като хората в рекламната агенция опознаят вашия бизнес, няма да ви се налага да инвестирате време, за да ги информирате всеки път, когато трябва да направите нещо. Можете да очаквате определен стил на работа, както и цялостен план за развитието на вашата марка.

Помислете за фрийлансър

Много компании, особено малки и средни предприятия и стартиращи фирми, не искат да работят с маркетингова фирма или рекламна агенция. Вместо това те предпочитат да съберат екип от специалисти за всяка задача, като копирайтър на свободна практика, графичен дизайнер, уеб разработчик, експерт по SEO оптимизация и т.н. Те също така не искат да плащат по-високите такси, обикновено свързани с агенции и маркетингови фирми .

Фрийлансерите са добър и рентабилен избор, ако имате случайни маркетингови проекти, за разлика от голяма, постоянна нужда, която би била твърде голяма за самостоятелен предприемач. Те също са добър избор, ако имате конкретен проект, който искате да направите, вместо да се занимавате с брандирането и маркетинга на цял акаунт.

Ако проектът ви изисква множество таланти, повечето фрийлансъри имат мрежа от професионалисти, които могат да привлекат, за да завършат екипа. Например, като копирайтър на свободна практика, често викам графичен дизайнер за печатна работа и уеб дизайнер/разработчик за създаване на уебсайт. Тези други професионалисти са хора, с които съм си партнирал много пъти и доверието им ще произведе качествена работа за моите клиенти.

Помислете за тези предимства от използването на фрийлансъри:

  • Изберете вашите специалисти. Тоест можете да изберете отделни фрийлансъри (копирайтъри, графични дизайнери, уеб дизайнери и т.н.), чийто стил искате за вашата конкретна марка или продукт.

С рекламна агенция вие по същество получавате стила на агенцията като цяло. Може да харесвате или да не харесвате талантите (или личността) на хората.

  • Без месечна такса за задържане. Фрийлансерите обикновено таксуват на проект или на час. 
  • По-ниски ставки. Фрийлансерите обикновено имат по-малко режийни разходи от рекламните агенции. Те често работят в дома си и имат малко служители, ако изобщо имат такива. Тези спестявания се прехвърлят към вас.
  • Повечето фрийлансъри са предприемачи.  Те имат манталитет на собственик на бизнес, за разлика от манталитета на служителите. Ще откриете, че те са силно мотивирани и страстни към работата си, което се проявява във всяка тяхна работа.
  • Гъвкавост. Фрийлансерите често са по-гъвкави от маркетинговите агенции. Това означава, че ако имате задача в последната минута или проект, който трябва да завършите в кратък срок, фрийлансърите често могат да се съобразят с вас. Те могат да бъдат по-ефективни, защото не е необходимо да отделят време за срещи на персонала, да генерират документация по проекта, за да държат екипа информиран или да се занимават с офис политика.
  • Бизнес грамотност. Повечето фрийлансъри са работили с голямо разнообразие от клиенти и често са носили много шапки. Те знаят много за бизнеса, продажбите и маркетинга в допълнение към своята специалност на свободна практика, независимо дали става въпрос за писане на текстове, графичен дизайн или фотография. Те ще внесат тези знания и опит във всички работни неща, които вършат за вас.
  • Последователност. Като използвате непрекъснато едни и същи фрийлансъри, можете да отразявате последователността, която бихте получили с рекламна агенция, но без да плащате цени на рекламна агенция. При агенциите също често имат текучество. Когато човекът, който е познавал вашия бизнес най-добре, напусне за нова работа или дори бъде повишен в агенцията, вие се връщате на изходна позиция в обучението на вашия нов контакт в агенцията за вашия бизнес.
  • Бъди голяма риба. С фрийлансър можете да бъдете голяма риба в малко езерце. Получавате бързо обслужване и директна връзка с лицето, което ще изпълнява вашия проект. В рекламна агенция, освен ако бюджетът ви не е значителен, може да бъдете третирани като малка рибка, което може да означава забавяне в изпълнението на проектите. Това може също така да означава, че повечето от вашите взаимодействия с агенцията ще преминат през координатор на акаунта или изпълнителен директор на акаунта срещу творческите типове (копирайтър, графичен дизайнер за изработка на сайт и т.н.), които в крайна сметка може да свършат работата.