Виждаме го през цялото време. Прекарвате много време в планиране на нов сайт, изграждане на ново съдържание, намиране на нови изображения, работа с дизайнери,  управление на процеса на разработка и стартиране на новия сайт – само за да видите как той се проваля. 

Класирането ви пада. Вашият процент на реализация намалява. Не работи така, както сте искали. Направили сте някои грешки по пътя. Или защото не сте отделили на определени аспекти от вашия сайт времето или вниманието, което заслужават, или защото дори не сте знаели да се съсредоточите върху тях. 

Така или иначе, събрахме някои от най-големите грешки в уебсайта, които да избягвате при следващия си проект за изработка на сайт.

1. Нямате анализ за измерване на ефективността

Тази първа грешка, която виждаме, е липса или лош анализ за измерване на ефективността. Има редица инструменти за анализ, които можете да използвате, за да проследявате данни на уебсайта си, като най-често срещаният е Google Analytics. Ако управлявате уебсайт без анализи, може също така да се боксирате с двете си ръце, вързани зад гърба. 

Google Analytics е безплатен инструмент, който можете да инсталирате на уебсайта си, за да измервате ефективността на уебсайта, съдържанието и проследяването на потенциални клиенти/приходи. 

Ако не измервате ефективността на уебсайта си, няма начин да разберете какво работи и кое не работи за вашите клиенти. Няма начин да разберете кои маркетингови канали работят за вас и няма начин да видите къде клиентите отпадат преди реализацията. 

Анализът е един от най-важните инструменти, които можете да внедрите на уебсайта си, за да предоставите ценна информация за информиране на реални, управлявани от данни решения. Основният анализ ще ви даде добри данни, разширеният анализ ще ви даде страхотни данни. Обмислете да потърсите  опитна агенция за анализи, която да ви помогне с настройката, за да отключите по-добро отчитане и по-мощни прозрения. 

2. Лоша SEO оптимизация

Каква полза от невероятен уебсайт, ако никой не може да го намери? Да не обмислите SEO оптимизация докато изграждате новия си уебсайт може да бъде скъпа грешка. Независимо дали имате установен сайт или започвате отначало, SEO оптимизацията трябва да бъде в горната част на вашия списък с приоритети, когато създавате нов сайт. 

Когато създавате новия си сайт, трябва да имате предвид следните SEO фактори:

 • URL структура
 • Структура на страницата (H1, H2, заглавия на страници и т.н.)
 • Съдържание на сайта (качество и количество)
 • Robots.txt
 • Пренасочвания
 • Основни уеб показатели
 • Оптимизирани изображения/медия

Трябва също така да имате предвид здравето на уебсайта си и да се уверите, че не създавате проблеми преди стартирането. Уебсайтове с грешки могат да причинят проблеми с търсачките, индексиращи вашия уебсайт; нещо, от което нямате нужда при стартирането на нов уебсайт. 

Ако не сте запознати със SEO оптимизацията или ако искате експерт, който да гарантира, че вашата  SEO миграция  протича безпроблемно, използвайте мен, ще ви предостави подкрепа при стартирането на вашия нов сайт. 

3. Трудно намиране на информация за контакт

Друга една от най-големите грешки в уебсайта е неволното, безхаберно отношение към вашата информация за контакт. 

Всички знаем, че информацията за контакт трябва да бъде на вашия уебсайт. Въпреки това къде и как се показва тази информация е важно за степента на ангажираност, която ще получите. Например, ако телефонните обаждания обикновено се затварят с по-висока скорост от уеб формулярите, помислете дали да не направите телефонния си номер по-видим на сайта. Ако потребителите са склонни да се регистрират за демонстрация, преди да купят вашия продукт, добавете няколко демонстрационни CTA (Click- to-Action) в сайта, за да сте сигурни, че потребителите винаги знаят действието, което искате да предприемат. 

Всъщност намирането на креативни, ненатрапчиви начини за показване на CTA може да бъде полезен начин за насочване на потребителите към подходящо действие. Например добавянето на подходящи CTA към ресурси или публикации в блогове може да насочи потребителите към действие за реализация, след като са намерили информацията, която търсят.

Освен това използвайте целия си уебсайт, за да интегрирате информация за контакт. Използвайте горния, долния колонтитул и вашата навигация. Една от най-често срещаните грешки при дизайна на менюто е да не вземете предвид действията при кликване и информацията за контакт във вашата навигация. Добре проектираните менюта могат да преместват потребителите бързо с възможно най-малко кликвания, давайки повече контрол на потребителя и премахвайки точките на разочарование. 

4. Лоша скорост на страницата и удобство за мобилни устройства

Една от най-големите грешки в уеб дизайна, които можете да направите с нов уебсайт, е да не вземете предвид скоростта на страницата и удобството за мобилни устройства. 

Лошата скорост на страницата може да окаже огромно влияние върху процента ви на реализация. Според  проучване на Portent от 2019 г. времето за зареждане на страницата над 5 секунди намалява процента на реализация с приблизително 50% в сравнение с по-бързите уебсайтове. Това е огромен спад в реализациите, дължащ се единствено на скоростта на вашия уебсайт. Колкото по-бавен е вашият сайт, толкова по-вероятно е потребителят да премине към друг уебсайт от нетърпение и разочарование. 

Но не става въпрос само за потребителското изживяване. От май 2021 г. Google започна да използва  скоростта на страницата  и  Core Web Vitals  като сигнали за включване в класирането в Google Търсене. Скоростта и използваемостта на вашия сайт могат да окажат влияние върху класирането ви при търсене. 

Освен това през юли 2019 г. Google обяви индексиране с приоритет на мобилните устройства за всички уебсайтове. Както казва Google:

„Мобилното индексиране означава, че Google използва предимно мобилната версия на съдържанието за индексиране и класиране.“

Създаването на добре изпълнено, бързо и ефективно мобилно изживяване за вашите потребители ще повлияе положително на изживяването на потребителите и потенциално върху класирането. Това е достатъчна причина да гарантирате, че мобилното потребителско изживяване на уебсайта ви е завършено. 

5. Пренебрегване на UX и изследвания

UX е разликата между добрия и лошия дизайн на уебсайта. Твърде често уебсайтовете се създават в балон с обратна връзка само от вътрешни заинтересовани страни или маркетинговия екип. Но какво иска потребителят? Как според него изглежда успехът на вашия уебсайт? 

Важно е да запомните, че вашият маркетингов уебсайт е за вашите клиенти и бъдещите ви клиенти, а не за вашите вътрешни заинтересовани страни. 

Ако мислите да изработите сайт, задайте си следните въпроси:

 • За кого е предназначен този уебсайт? 
 • Какво искаме да направят потребителитете?
 • Какво търсят, когато посещават сайта?
 • Какъв опит очакват? 
 • Как можем да направим пътуването им по-лесно? 

Ако разполагате с ресурси, трябва да помислите за проучване, преди да започнете изработка на нов сайт. Интервюирането на настоящи клиенти, бъдещи клиенти и безпристрастна група от тестери може да бъде чудесен начин да идентифицирате болезнените точки и да подобрите потребителското изживяване на вашия нов уебсайт. 

Можете също така да използвате данни от инструменти като Google Analytics, Hotjar и Google Optimize, за мение за оформлението на вашия нов уебсайт. 

Винаги помнете: Вие не изработвате нов сайт за вас, вие го изработвате за вашите клиенти. 

6. Не проверявате вашите дизайнерски ресурси

За съжаление, не всички дизайнери са създадени равни. Някои са по-опитни от други, някои тепърва започват. Някои имат по-голям опит в печатния дизайн, а други работят по-добре в други сфери. 

Проверката на вашите дизайнерски ресурси ще гарантира, че се подготвяте за успешен проект и стартиране на уебсайт. Трябва да зададете много въпроси и да се уверите, че техният опит отговаря на вашите нужди. Например можете да попитате за:

 • Тяхното портфолио
 • Конкретни проекти, по които са работили 
 • Техният процес и резултати
 • Какво ще се изисква от вашия екип

Като начало е полезно да използвате дизайнер, който е специализиран в уеб дизайна. Те трябва да е запознат с адаптивен дизайн, оформления на мобилни сайтове, общи оформления на уеб страници и да спазва ограниченията във функционалността.

Много дизайнери не са проектирали специално за уебсайтове и в крайна сметка създават дизайни, които не се котират в мрежата. Oчевидно се оказва трудно, когато разработчиците се опитват да преведат дизайна в CMS и в крайна сметка изглежда напълно различно от оригиналния дизайн. В крайна сметка ще плащате повече на дизайнера, за да направи корекции, които е трябвало да бъдат взети под внимание от самото начало, и ще разстроите вашите разработчици, защото те трябва да привеждат дизайни в движение. 

Отделете време, за да изберете дизайнер, който ще отговори на нуждите на вашия екип и ще работи ефективно в рамките на вашите процеси, за да осигури уебсайт, който изглежда и функционира страхотно. 

7. Неизползване на опитен разработчик

В наши дни всеки може да създаде сайт. Ключът е изработката на страхотен сайт. Сайт, който предоставя стойност, ресурси и ефективни пътища за ангажиране на вашите потребители. Сайт, който дава на редакторите контрол и гъвкавост за лесно актуализиране на уебсайта. Сайт, който е бърз и мощен за търсачки и устройства от всякакъв тип. 

Само опитен разработчик ще може да направи всичко това възможно. Неопитен разработчик може да направи грешки с кода, да не създаде способи за редактиране и да внедри остаряла технология. 

Със сигурност не е нужно да изберете най-скъпата опция, когато изработвате нов сайт, но трябва да поискате референции и да видите предишна работа от потенциални разработчици. Ако имате вътрешни ресурси за разработка, проверете дали имат опит конкретно с разработката на уебсайтове с тях. Има много видове развитие, всеки различен.

Защо е важно да имате добър уебсайт през 2023 г

Уебсайтовете са входната врата към вашата организация. Не само дизайнът обаче създава първото впечатление. Това е скоростта на зареждане,  потребителското изживяване, дизайнът на оформлението и простотата. Това е вашата навигационна структура, вашите медийни активи и вашите действия при кликване. 

Всичко, което потребителят вижда и преживява, е отражение на вашата марка и по-добре вярвайте, че те съдят за вас по нея. Не винаги е нужно да харчите много пари за даден сайт, но трябва да помислите дали да дадете на вашия сайт инвестицията, която заслужава, за да посрещне – и надхвърли – нуждите на вашите клиенти. Прекрасното изживяване на уебсайта ще гарантира, че посетителите имат положителен първоначален опит с вашата марка, което ги прави по-склонни да се ангажират и да купуват. 

Ето защо е толкова важно да избегнете тези водещи грешки при дизайна на уебсайтове и да създадете уебсайт, който не само изглежда невероятно, но също така функционира и се измерва невероятно.

Помислете за наемане на агенция за изработка на сайт, когато правите нов уебсайт

С всички грешки, които трябва да имате предвид при разработването на вашия нов уебсайт, може да помислите за наемане на агенция, която да управлява процеса. Агенциите за разработка на уебсайтове  са добре запознати с всички тези предизвикателства и обикновено имат предпазни мерки, за да гарантират, че тези грешки няма да се случат. 

За всички изброени грешки по-долу са изброени причините, поради които една агенция може да бъде чудесен ресурс:

 1. Цялостно внедряване на анализи и прозрения.  Агенциите обикновено разполагат с вътрешни ресурси за анализ, които могат да ви помогнат да мигрирате и/или да настроите правилно Google Анализ на новия си уебсайт. Те дори могат да ви помогнат с текущите ви нужди от отчитане или да ви мигрират към нова технология, като например GA4. 
 2. Интегрирани екипи за SEO оптимизация.  Агенциите обикновено разполагат с вътрешни екипи за SEO оптимизация, които да предоставят консултации за вашия нов сайт, като гарантират, че най-новите най-добри SEO практики са вградени в новия ви уебсайт и миграцията протича гладко. 
 3. UX препоръки за високоефективни CTA.  Една агенция ще може да предостави насоки и изпитани методи за показване и интегриране на информация за контакт във вашия уебсайт. 
 4. Експерти по скорост на страницата и удобство за мобилни устройства . Експертна агенция за разработка на уебсайтове ще може да приложи подходящи мерки, за да поддържа вашия уебсайт бърз и оптимизиран за всички устройства. 
 5. Всеобхватни най-добри практики и изследвания на UX.  Агенция ще може да предостави насоки за UX и да ви помогне да разберете данните зад редизайна на вашия уебсайт. Прилагането на данни към вашия процес на вземане на решения ще ви помогне да сте сигурни, че изграждате сайт за вашите потребители, а не за вашия маркетингов екип. 
 6. Предварително проверени ресурси за проектиране.  Една агенция ще разполага (или ще има достъп до) опитни дизайнерски ресурси, които имат опит в създаването на невероятни уеб изживявания. Те ще разполагат с вече установени ресурси, така че не е нужно да преминавате през процеса на намиране на правилната форма.
 7. Екип от опитни разработчици.  Една опитна агенция за разработка на уебсайтове ще има персонал само с опитни разработчици. Разбира се, първо ще трябва да проверите агенцията много подробно, като прегледате рецензии, говорите с препоръки и прегледате предишна работа, но като цяло те ще имат разработчици, които са работили по вашия тип проект преди и са стартирали много успешни уебсайтове . 

Услуги за изработка на сайт на Момчил Марчев

Момчил Марчев създава уебсайтове от 2002 г. Това, което ме отличава, използвам установени процеси за успешно стартиране на нови уебсайтове ефикасно и ефективно.

Ако търсите помощ за следващия си  проект за разработка на уебсайт, аз ще се радвам да ви помогна.