SEO оптимизацията е критичен прийом за мисията в дигиталния маркетинг. Знаем, че вече знаете това, разбира се. Но техниките около качественото SEO оптимизиране твърде често са по-мистериозни, отколкото трябва да бъдат. Една високооктанова тактика за стимулиране на резултати в SEO оптимизацията е използването на вътрешно свързване. Прочетете, за да научите какво е вътрешно свързване и защо е важно. След това останете, за да научите как да останете на върха с тази тактика и как да печелите от нея.

Какво е вътрешно свързване?

Казано по-просто, вътрешното свързване е практиката на свързване на вашето съдържание със самото себе си. Вътрешните връзки са връзки, които се намират във вашата навигация и съдържание, което води до други страници на вашия уебсайт.

Вътрешни връзки в навигацията

Навигационният аспект е ясен. Това е структурата на менюто на вашия сайт или неговата карта на сайта. В идеалния случай всички значими страници трябва да бъдат достъпни чрез разбираема навигационна структура. Искате вашият уебсайт да има ясна йерархия в своята навигация, а не да изглежда като диаграма.

Вътрешни връзки в съдържанието

Съдържанието на вашия сайт, разгърнатия текст на всяка страница, е другото място, където вътрешните връзки влизат в действие. Например, да кажем, че използваме термина „SEO оптимизация“ в публикация в блог като тази. Просто наличието на термина в публикацията помага малко на нашето SEO за този термин. Но използването на термина  SEO оптимизация  и предоставянето на вътрешна връзка (вижте какво направихме там?) прави повече. Можем да продължим да правим това, като говорим за  SEO извън сайта ,  локално SEO и  съдържание за SEO – всяка от конкретните услуги за SEO оптимизация, която предлагаме.

Защо вътрешното свързване е важно? 

Ето само няколко от причините, поради които вътрешното свързване е важно за стимулиране на резултати за SEO оптимизация.

Помага със структурата и навигацията 

Интелигентното вътрешно свързване помага за изграждането на структурата на вашия уебсайт и помага на потребителите при навигацията. Хората влизат в мрежата по различни начини. Някои веднага ще започнат да кликват върху вашите менюта, без да четат нищо. Други ще започнат да четат основния текст, който видят. Ако свържете интелигентно към основните си области на обслужване в текста на главната си страница, тези потребители могат да намерят това, от което се нуждаят.

Помага на потребителите да намерят вашето съдържание

Въпреки това потребителите стигат до една от вашите страници, вътрешното свързване им помага да намерят повече от вашето съдържание. Това е важно, защото искате те да останат във вашата екосистема. Ако намерят ясни вътрешни връзки на вашите страници и във вашето писмено съдържание, те имат друг начин да намерят съдържанието, към което са се устремили.

Вътрешното свързване е особено ефективно за „съвместими с Google“ термини – термини, които са непознати или технически. Това са термини, които вашите потребители вероятно ще търсят в Google за определение, напускайки сайта ви. Но ако видят термин, който е непознат, който сам по себе си е вътрешна връзка, те ще кликнат.

Помага на търсещите машини да намерят страници на вашия уебсайт 

Роботите на търсачките търсят във вашия уебсайт, следвайки връзките, които открият. Така те изграждат матрица на страниците във вашия домейн. Страниците на вашия сайт, които не са свързани вътрешно, обикновено са невидими за тези роботи. Това означава, че те няма да се попълват в резултатите от търсачката, без значение колко звездно е съдържанието.

Ако много от вашите страници са достъпни само чрез вътрешно поле за търсене на вашия сайт, това е проблем. Трябва да направите вътрешна връзка към тези страници, за да могат роботите да ги намерят.

Помага за изграждането на авторитет и сила за класиране навсякъде 

Важно е за роботите на търсачките да намират страниците на вашия уебсайт, но това не е достатъчно само по себе си. Ако се показвате на страница 20 от резултатите от търсенето с Google за вашите целеви ключови думи, вие сте в беда. Никой не кликва на страница 20 от резултатите на Google. Да, обхождащите ви откриха, но малко хора ще го направят.

Ако това сте вие ​​(и се надяваме, че не е!), трябва да увеличите органичния си капитал и капитала си за търсене. Хората използват различни термини, за да опишат тези понятия. Нийл Пател описва това като  авторитет на страницата и сила за класиране. Вътрешното свързване повишава ранга на вашата страница.

Каквито и термини да използвате, за да опишете тези понятия, ето най-важното. Колкото по-добре се справяте в тези области, толкова по-високо търсачката ще постави вашия сайт за съответните ключови думи. И, разбира се, колкото по-високо се класирате, толкова повече кликвания получавате.

Установихме колко важно е вътрешното свързване. Но да останеш на върха е предизвикателство. Ето няколко чудесни съвета за това.

Редовно обхождайте уебсайта си 

Не можем да знаем със сигурност как точно да задоволим роботите на Google. Но можем да използваме подобни инструменти, за да получим доста солидна представа колко добре се справяме. Използвайте инструмент като  ScreamingFrog  или  Ahrefs,  за да извършвате редовно свое собствено обхождане. Виждате ли липсващи важни страници? Ако е така, внедрете вътрешни връзки към тези страници.

Коригирайте повредени вътрешни връзки на страници и в навигацията 

Неработещите вътрешни връзки не правят роботите щастливи. Но по-лошото е, че те вбесяват вашите човешки потребители. Бъдете в крак с тях, като следвате най-добрите практики за свързване. Това означава, че след като сте създали страница, не променяйте URL адреса й, освен ако не е абсолютно необходимо. И почти никога не е абсолютно необходимо. Дори ако забележите правописна грешка в URL, оставете „грешния“ URL адрес на място. Можете да го накарате да пренасочва към правилния, но не прекъсвайте връзката.

Дори ако се опитвате да следвате най-добрите практики, се случват повредени връзки. SEO паякът на ScreamingFrog може да ги провери.

Актуализирайте вътрешните връзки, за да избегнете пренасочвания, ако URL адресите се променят 

Виждали сте пренасочвания преди: Щраквате върху връзка и получавате грозно съобщение, което ви информира, че ще бъдете автоматично пренасочени след 5, 4, 3, 2… И след това, ако всичко върви добре, страницата зарежда новото си местоположение. Това е по-добре, отколкото да имате прекъсната връзка, но роботите не винаги работят добре с тях. Те също не изглеждат много професионални. Редовно тествайте връзките на вашия сайт, за да сте сигурни, че не пренасочват. Ако да, актуализирайте ги.

Печели бързото вътрешно свързване 

Разгледахме основите на използването на вътрешни връзки за стимулиране на резултати за SEO оптимизация. Преди да тръгнете, вижте тези печеливши методи за бързо вътрешно свързване. Добавете ги към основните си стратегии, за да стимулирате резултатите за SEO оптимизация още повече.

  • Включете вътрешни връзки в публикации в блогове към ключови страници за услуги и продукти. Все пак не произвеждайте спам с този метод. Използвайте ги естествено, където хората ще имат полза от тях.
  • Създайте много съдържание и продължете да поставяте вътрешни връзки в него. Google наказва мъртвите сайтове. Поддържайте своя жив със свеж, качествено съдържание.
  • Използвайте подходящи котви текстове. Поставете вътрешните си връзки върху подходящи ключови думи и фрази, но го направете естествено. Угодете на хората повече, отколкото на роботите.
  • Уверете се, че всички връзки са следвани или dofollow.
  • Уверете се, че вашите канонични тагове са правилни и съответстват на URL адреса.
  • Помислете за вътрешното свързване от гледна точка на маркетингова фуния: Вашата цел е да накарате потребителите да се движат през уебсайта към действие или цел. Това може да е продажба или регистрация, например.