Милиарди хора използват търсачки всеки ден, за да намерят продуктите и услугите, от които се нуждаят. По-малко от пет процента от тях преминават през първата страница на Google. Ако вашият бизнес не използва най-актуалните практики за уеб дизайн, за SEO оптимизация, рискувате да се изгубите в милионите обяви, които никога не излизат на първа страница. Удобният за SEO оптимизация уебсайт изпраща правилните сигнали до търсачките, за да им помогне да ви свържат с правилните потенциални клиенти, като ви дава възможност да ги превърнете в щастливи клиенти.

Какво представлява удобният за SEO оптимизация уеб сайт?

Удобният за SEO оптимизация уеб дизайн е дизайн, който позволява на Google и други търсачки ефективно и ефикасно да обхождат и интерпретират всяка страница на вашия сайт. След като вашият сайт бъде обходен и индексиран в техните бази данни, търсачките могат да предоставят вашата страница на търсещите въз основа на темите, които търсят.

Защо удобният за SEO оптимизация уеб дизайн е полезен?

Когато хората търсят местен бизнес, 97% от тях започват от търсачка. SEO дизайнът на уебсайт ви позволява да повишите класирането си в Google, така че да е по-вероятно да се показвате близо до върха. Освен това по-добрият уеб дизайн за SEO оптимизация означава, че Google разбира по-добре вашите предложения, така че той ви изпраща по-качествен и по-квалифициран трафик.

Много от практиките, които ще ви помогнат да стигнете по-високо в страниците с резултати от търсачките (SERPs), също са такива, които допринасят за по-добро изживяване на посетителите. Google дава точки за неща като лесни за навигиране сайтове, които лесно се използват на всяко устройство. Добрият SEO дизайн държи посетителите ангажирани, така че те остават на вашия сайт по-дълго. Позволява ви да останете в благоволението на Google, така че вашият сайт да продължи да бъде лесно намиран.

Как да проектираме удобен за SEO оптимизация уебсайт

Добрата новина е, че Google са много ясни относно това, което искат да видят в модерните, ефективни уебсайтове. Следването на най-актуалните практики за уеб дизайн и SEO оптимизация може да ви помогне да си гарантирате, че вашият сайт работи добре.

Съсредоточете се върху архитектурата

Лесен за навигация сайт е задължителен. Това улеснява не само Google, но и потребителите. Потребителите са по-склонни да се придържат към вас, ако могат да намерят това, което искат.

Започнете със стабилна начална страница. Изградете от това, като категоризирате всичко останало отдолу в подходящи секции на високо ниво.

Използвайте breadcrumbs (хлебни трохички), специални връзки, които позволяват на потребителите да видят къде се намират на сайта и как да се върнат в началото.

Поддържайте вашите URL адреси кратки и прости. По-дългите URL адреси с числа или неподходящи знаци като идентификатори на сесии и ненужни параметри затрудняват потребителите. Когато е уместно, използвайте ключови думи в URL адресите, за да покажете страниците, за които става дума. Поддържайте структурата на URL адресите кратка и разполагайте с правилни директории и подпапки, за да помогнете както на Google, така и на потребителите да разберат къде попада страницата на вашия сайт.

Съсредоточете се върху адаптивния дизайн

Отзивчивият дизайн поддържа изживяването на вашия сайт последователно, независимо дали потребителите идват при вас от своя работен плот, смартфон или таблет. Това е предпочитаният от Google метод за изработка на сайт, тъй като помага да се гарантира, че всеки посетител на всеки браузър и устройство има едно и също качествено изживяване. Това ви позволява да избегнете неприятностите при създаването на отделни мобилни и настолни сайтове с различни URL структури, което означава по-малко време и ресурси, посветени на управлението на съдържанието.

Този вид дизайн може да увеличи вашите продажби и реализации поради високото ниво на последователност. Посетител, който е сърфирал до вашия сайт на телефона си по време на обедната си почивка, може да се върне на работния плот по-късно, за да извърши покупка.

Съсредоточете се върху скоростта

Всяка част от секундата, необходима за зареждане на вашия сайт, може да ви струва клиент. Добрият SEO оптимизиран уеб дизайн елиминира елементи, които могат да забавят вашия сайт. Добрият дизайн намалява пренасочванията, така че потребителите да не се откажат. Минимизирайте CSS, HTML и JavaScript, така че всичко да се зарежда по-бързо. 

Използването на кеширане на браузъра позволява на вашия сайт да се зарежда по-бързо, тъй като използва това, което потребителите вече са изтеглили от предишни посещения. Използването на CDN може да помогне за намаляване на времето за реакция на сървъра, така че всичко да пристига бързо.

Оптимизиране на изображения

Изображенията са жизненоважни за ангажираността на сайта. Но ако не се зареждат бързо, те могат да работят срещу вашите цели. Използвайте подходящи изображения в компресиран файлов формат, така че да се зареждат по-бързо. Кратките и описателни имена на изображения, съчетани с описателен алтернативен текст, помагат на търсачките да анализират съдържанието на изображението и да разберат какво е изобразено. Тези текстови помощници също правят вашия сайт по-достъпен за хора със зрителни увреждания, което помага за вашето класиране. Използвайте надписи, където са уместни, за да дадете на търсачките повече текст, който да използват, за да определят за какво са вашите изображения.

Картата на сайта с XML изображения позволява на Google да открие изображения на вашия сайт, които паяците на търсачките иначе не биха могли да намерят. Това е особено полезно за изображения, до които вашият сайт достига с помощта на JavaScript код.

Оптимизиране на съдържанието

Също толкова важно, колкото SEO уеб дизайна е писменото съдържание на вашия сайт. От само себе си се разбира, че за да конвертирате клиенти, вашият сайт се нуждае от подходящо съдържание, което вашите потребители искат и търсят. Редовното добавяне на ново съдържание ви държи в крак с новостите и дава на Google нови неща за индексиране.

Има и много технически стъпки, които можете да предприемете, за да гарантирате, че вашето съдържание се индексира по-добре. Проведете правилно проучване на ключови думи, преди да пишете, за да видите какво търсят хората. След това използвайте тези ключови думи в съдържанието си по начин, който изпълнява намерението на потребителя и без спам.

Използвайте описателни заглавия. Това казва както на потребителите, така и на Google какво ще намерят в основната част на текста. Използвайте качествени мета описания. Те не трябва просто да описват какво има на страницата, но трябва да примамват хората да кликнат и да го прочетат.

Разделете съдържанието на секции със заглавки, управлявани от ключови думи. Това прави дори дългото съдържание лесно за преминаване, така че хората да могат да го прегледат и да намерят точно съдържанието, което искат.

Ако използвате видеоклипове като част от вашето съдържание, добавете и надписи. Google не може да види съдържанието на видеоклип, но може да прочете вашия текст.

Добавете подходящи изображения към публикации в блогове, статии и уеб страници. Те привличат хората и ги правят по-склонни да четат.

Създайте връзки към вашето съдържание в редица мрежи. Качествените препратки показват, че вашият текст има висок авторитет и че други сайтове го смятат за полезен.

Добавете подходяща схема към HTML кода на вашия сайт, за да подобрите начина, по който търсачките четат вашия сайт.

Използвайте схема – shema.org

Какво е схема ? Това е семантичен речник от раздели, които могат да бъдат добавени към HTML кода на сайта, за да представят по-добре страница в SERPs. Създаден в сътрудничество между Google, Bing, Yahoo! и Yandex, ви позволява да предоставите информация, която помага на търсачките да разберат по-добре вашето съдържание.

Смята се, че схемата увеличава шансовете ви за богати фрагменти, които дават повече информация за вашия сайт, когато се появи в SERP. Смята се, че подобрява както класирането, така и видимостта.

Маркирайте публикации в блогове, продукти, услуги, видеоклипове, организация, служители, контакти и други, за да дадете възможно най-много информация като част от вашия SEO уеб дизайн.

Обобщаване

Някои принципи за SEO оптимизация са трайни, променят се малко с времето. Други се развиват с напредването на технологиите и начинът, по който хората се свързват със съдържание като вашето, се развива и променя. Разбирането на най-новите, най-добри практики за създаване на ангажиращи, лесни за използване сайтове е жизненоважно, за да продължите да получавате видимостта, от която се нуждаете. Чрез създаването и поддържането на удобен за SEO оптимизация уебсайт можете да гарантирате, че вашите посетители могат да ви намерят и че вашият сайт отговаря на техните нужди.