Защо Изграждане на връзки (Линк билдинг)

1. Изграждането на връзки е важно, защото връзките са един от основните фактори за класиране на търсачките. Търсачките като Google гледат на количеството висококачествени входящи връзки към уеб страница, когато обхождат. Колкото по-качествени връзки има една уеб страница, толкова по-добре ще се класира.

2. Без линк билдинг няма SEO оптимизация за сайт

Изграждането на връзки е основен аспект на SEO оптимизацията. Помага на търсачките да намерят и класират вашите страници. Можете да напишете перфектната публикация, но ако търсачките не могат да последват поне една връзка към нея, тя най-вероятно ще чака напразно посетителите да се възхитят на изключителното й съдържание. За да намери Google публикацията ви, са му необходими връзки от други уебсайтове. Колкото повече връзки, толкова по-добре. Но внимавайте, качеството на връзките има значение! Не всяка връзка е толкова ценна. Още по-лошо: някои връзки могат да повлияят негативно на вашия сайт. Тук ще обясним как работи изграждането на връзки. Освен това ще ви насочим към по-задълбочени статии, ако искате да научите как да го правите добре.

Какво е връзка?

Просто казано, връзката или хипервръзката е връзка между две страници в интернет. С връзка можете да насочите хората към страница, публикация, изображение или друг онлайн обект. Връзките съществуват на първо място за хората: с връзка можете лесно да „пътувате“ от едно уеб местоположение до друго.

Но връзките обслужват и търсачките – роботите на търсачките следват връзки, за да открият страници в интернет. Това се нарича обхождане . За да може робот да намери вашия уебсайт, ще ви трябва поне една връзка към него от друг уебсайт, който вече е бил обходен. Да се ​​уверите, че получавате тази първа връзка, е едно от нещата, които трябва да направите , когато стартирате чисто нов уебсайт .

Връзка в HTML

В езика за кодиране HTML хипервръзката изглежда така:

<a href=”https://yourdomain.com/any/seo/”>Нещо за SEO</a>

Първата част съдържа URL адреса, към който се свързвате. В този случай това е URL адресът на страницата на приставката за SEO на Yoast (https://yourdomain.com/any/seo/). Втората част (Нещо за SEO) показва текста, върху който може да се кликне, който ще видите на страницата. Ние наричаме тази част от текста „котвен текст“.

Вътрешни и външни връзки

Има два вида връзки, които имат значение за SEO оптимизацията: вътрешни връзки и външни връзки.

Вътрешните връзки са връзки на вашия уебсайт, свързващи различните ви страници.

Външните връзки, известни още като входящи връзки, са връзки, които други хора поставят на своите уебсайтове, за да насочат своите потребители към вашите страници (или обратното). Хората, работещи в SEO индустрията, описват тези външни връзки като „ обратни връзки“ (back links). Ако други уебсайтове се свързват към вашите страници, вие получавате обратни връзки от тях. От друга страна, вие им давате връзкa, ако се свържете от вашите страници към техните.

Вътрешното свързване не е същото като линк билдинг – а. В тази публикация за изграждането на връзки ние разглеждаме само процеса на насочване на други уебсайтове към вашите страници. Известно също като получаване на „обратни връзки“ от други уебсайтове.

Котвен / Anchor / Анкор текст

Текстът на котвата служи за две цели: трябва да описва за какво се отнася свързаната страница и да примами хората да кликнат. Връзка с добре изработен котвен текст има две предимства:

  • повече хора кликват върху него, което води до повече директен трафик и
  • това ще помогне на търсачките да разберат за какво става въпрос на вашата страница, което вероятно ще доведе до повече трафик от търсачките.

Разбира се, не можете да контролирате анкор текста, използван, когато други се свързват към вашия сайт. Но можете да използвате котвен текст, за да подобрите собствените си вътрешни връзки.

Какво е линк билдинг и защо изграждаме връзки (правим линк билдинг)?

Изграждането на връзки се отнася до маркетинговите усилия за получаване на връзки от други уебсайтове към вашия уебсайт. Счита се за един от най-мощните инструменти за постигане на по-високи позиции в търсачките. Андрей Липатцев от Google дори потвърди в сесия с въпроси и отговори, че обратната връзка е важен фактор за класиране.

Това има смисъл, когато се замислите. Ако една страница получава много висококачествени препратки, тя трябва/трябва да е добра страница. Следователно търсачките ще я считат за популярна или смислена страница и ще я класират по-високо.

Добре е да осъзнаете, че не всички препратки са еднакви по стойност. Освен това, тъй като получаването на връзки от външни уебсайтове е силен фактор за класиране, това създава проблем за SEO индустрията. Тоест: уебсайтовете ще изпробват сенчести техники за изграждане на връзки, за да получат повече препратки.

Качество на връзката

Връзките не са еднакви. Някои връзки са много по-ценни от други. Например, връзка от авторитетен уебсайт, за предпочитане тематично свързана с вашия, струва повече от произволна връзка от малък уебсайт, който никой не познава.

Да кажем, че ако имате ресторант, предпочитате да получите връзка от преглед на ресторанта ( по темата ) на уебсайта на The Guardian ( висок авторитет ), отколкото връзка от уебсайта на училището за конна езда на чичо ви. Това улеснява избора на сайтове, от които бихте искали да получите връзки. Но в същото време това прави много по-трудно получаването на тези желани висококачествени връзки.

Сенчести техники

Тъй като линк билдинга не е нещо лесно, в миналото се появиха много сенчести методи за изграждане на връзки. Хората се опитаха да изиграят системата, например, като купуваха връзки от ферми за връзки. Ето защо изграждането на връзки има малко лоша репутация.

В резултат на това Google се намеси със сериозни санкции. Ако една страница получи много препратки от уебсайтове със съмнителна репутация, тя може напълно да изчезне от резултатите от търсенето. Така че е по-добре да избягвате тези рискови трикове за изграждане на връзки . Ако обаче играете честно и умно, можете да спечелите много от изграждането на връзки.

Какво трябва да направите, за да получите връзки?

Сега стигаме до въпроса за милиони долари: какво трябва да направите, за да получите тези ценни връзки?

Ние вярваме в холистичния подход за линк билдинг. Ще трябва да изработите уебсайт, към който хората искат да се свързват. Звучи толкова просто: създавайте висококачествено, забавно, оригинално или изключително съдържание, което хората искат да споделят. Но как да направите това?

Първо и най-важно, разберете коя е вашата аудитория. До кого се опитвате да достигнете със съдържанието си? След това помислете от какъв вид съдържание се нуждаят вашите потенциални потребители. Каква информация търсят и какви въпроси задават? Кои думи използват? И какъв вид уебсайтове посещават?

Ако можете да отговорите на тези въпроси, ще бъде по-лесно да създадете съдържание, което отговаря на нуждите на вашата аудитория (например, като използвате принципите на дизайна на съдържанието ). Освен това, когато сте създали тази страница с ценно съдържание за вашата аудитория и знаете кои уебсайтове посещават, ще имате отправна точка за вашите дейности по изграждане на връзки. Тоест: можете да започнете да се свързвате с тези собственици на уебсайтове.

Това е линк билдинг – а, накратко.  От ключово значение да се насочите към правилната ниша . Това помага да се намали броят на хората, с които ще трябва да се свържете, и увеличава шансовете ви действително да получите връзка.

Хората ще правят връзки от техния уебсайт към вашия само ако това е в интерес на тяхната аудитория (или техен личен) интерес. Убеждаването им да направят връзка ще се случи само ако вашият продукт или съдържание наистина са изключителни. Предлагането им да опитат или използват вашия продукт (ако имате такъв) безплатно може да помогне да ги убедите. И винаги не забравяйте да се свържете с тях лично, тъй като това ще доведе до по-добри резултати. 

Линк билдинг за професионалисти

Имате ли основите за изграждане на връзки и искате да направите крачка напред? Научете кои инструменти можете да използвате, за да разберете кои сайтове вече имат връзка към вас и какво можете да направите, за да получите повече от тях. Научете всичко за изграждането на nofollow и dofollow връзки и много други.

Оффф… ако линкването наистина не е вашето нещо, винаги можете да започнете с някакво „изграждане на вътрешни връзки“: оправете вътрешната си структура на връзки ! Но в идеалния случай трябва да работите както върху вътрешно свързване, така и върху изграждане на връзки, за да подобрите SEO на вашия сайт.

Колко струва услугата линк билдинг?