Не може да се отрече, че 2022 г. беше трудна година за работа на свободна практика.

Работата беше оскъдна, заплащането не беше на обичайното ниво и броят на хората, готови да поемат риск с неопитен уеб дизайнер, намаля значително.

По всичко личи, че 2023 г. е почти същата, докато COVID-19 остава постоянен проблем.

Като  уеб дизайнери на свободна практика , за да сме сигурни, че ще се възползваме максимално от тази година, ние трябва да направим интелигентни инвестиции в инструменти, които не само ще ни помогнат в ежедневната ни работа, но и ще намерят проекти, в които можем да блеснем.

Ето защо съставих списък от четири важни инструмента за уеб дизайнери на свободна практика, за да гарантирам, че можете да намерите страхотни възможности и да оцените таланта си.

Какво да търсите в инструментите за уеб дизайн на свободна практика?

Преди да се потопите в моя избор на най-добрите инструменти за уеб дизайнери на свободна практика през 2023 г., важно е да разгледате какво е важно да търсите в даден инструмент, преди да направите своя избор.

Много блогове мързеливо ще препоръчат индустриалния стандарт, който не е задължително да предлага най-добрата опция за фрийлансър, който иска да остави своя отпечатък.

Ето четири елемента, които трябва да имате предвид, преди да се ангажирате с инструмент.

 • Цена: Абонаментите могат да бъдат скъпи и често идват с огромна такса за ранно анулиране. Преди да обвържете бъдещето на дейността си на свободна практика с избрани няколко инструмента, уверете се, че получавате стойност за парите си и имате разумен бюджет за това. Достъпността е от съществено значение и може да има по-малко известна алтернатива, която предлага повече за вашите пари. Обмислете използването на приложение за бюджетиране и счетоводство, за да подредите финансите си.
 • Достъпна крива на обучение: Някои инструменти за уеб дизайн са трудни за овладяване и въпреки че трябва да посветите известно време на изучаване на основите, преди да предложите талантите си като услуга, няма смисъл да се борите с лошо проектирани инструменти. Инструментите с достъпна крива на обучение правят нещата лесни, с лесен за разбиране потребителски интерфейс и проста интеграция с други основни инструменти.
 • Индустриален кеш: Въпреки че препоръчвам да търсите изгодни сделки, понякога е полезно да използвате инструменти, които имат определено ниво на разпознаване на името в индустрията. Например, опитайте да се придържате към признат софтуер за споделяне на файлове като Microsoft Office за незабавно запознаване и удобство (макар че това може да бъде скъпо, разпространителите на трети страни могат да предложат страхотни, водещи в индустрията инструменти на намалена цена).
 • Гъвкавост и функции: Някои страхотни инструменти правят едно нещо добре, но най-добрите са многофункционални. Независимо дали става въпрос за добре обмислена пълна услуга като тази, която предлага Slack, или по-гъвкав инструмент, който става по-мощен с всяка употреба, вие искате инструментите, в които инвестирате, да имат повече от това, което изглежда на пръв поглед.

Какво е наистина важно за уеб дизайна през 2023 г.?

След като знаете какво да търсите в даден инструмент, нека направим бърза обиколка, за да проверим състоянието на индустрията за уеб дизайн през 2023 г.

За да станете наистина ефективен дизайнер на уебсайтове на свободна практика, трябва да разберете най-горещите тенденции. Клиентите ще ги искат и имате нужда от начин да ги интегрирате във вашите услуги.

 • Мобилна реакция: Вероятно вашият приоритет номер едно в днешното общество, ориентирано към преносими устройства. Някои уеб дизайнери стават жертва на мисленето само за настолен компютър, но гарантирането, че можете да създавате уебсайтове, които работят също толкова добре на мобилни устройства, е от съществено значение за получаване на работа като фрийлансър. В крайна сметка всички знаем колко са популярни.
 • Достъпност и използваемост: Звучи очевидно, но ако един уебсайт не е много използваем, няма да стигне много далеч. Разбира се, всеки потребител има свои собствени лични предпочитания, но има какво да се научи от спазването на най-добрите практики за уеб дизайн.
 • Скорост на страницата: Може би си мислите, че сте търпелив човек, но какво се случва, когато уебсайтът, който искате да посетите, се зарежда за повече от 3 секунди? Повечето хора напускат този сайт и трябва да имате предвид това. Не позволявайте на вашия сайт да страда за сметка на сложните идеи. Лесен, използваем и бърз са най-важните характеристики на страхотния уебсайт.
 • Лесно надстройване: Много малко клиенти ще искат уебсайт, който се чувства в застой и не може да се движи с времето. Предлагането на конструкция или дизайн, които позволяват проста интеграция и бързи промени на външния вид, е важно. Не бъдете конкретни относно работата си; това е индустрия, която постоянно се адаптира.

Моите препоръчани инструменти на свободна практика за уеб дизайнери през 2023 г

Сега, след като дадох достатъчно информация за положението на земята и какво трябва да привлече вниманието ви с инструмент за уеб дизайн, нека да преминем към моите препоръки за ключови инструменти, от които всеки уеб дизайнер на свободна практика се нуждае през 2023 г.

Zeplin

Значителен брой уеб дизайнери на свободна практика използват или Photoshop, или Sketch, за да създават своите проекти. Ако сте един от тях, Zeplin е надеждният помощник, от който се нуждаете.

Zeplin е проектиран с конкретна цел — да улесни сътрудничеството между дизайнери и разработчици. Това със сигурност помага, когато сте на свободна практика и се опитвате да си сътрудничите с външна компания, с която никога не можете да влезете в една стая!

Вътре в интуитивния дизайн на Zeplin потребителите могат да щракнат върху всичко, което видят, без да се страхуват, че това може да обърка часове и часове упорита работа. Това е инструмент, който е еднакво полезен както за разработване на големи дизайнерски идеи, така и за малки корекции по пътя.

Но къде идват Photoshop и Sketch? Е, Zeplin показва своята стойност, като превежда и двата вида файлове в уеб базирано приложение. Това прави вашия дизайн много по-лесен за достъп и спестява ценно време, когато имате натоварен график.

Basecamp

Един от най-важните уроци от блокирането е стойността на ясната комуникация. Това не е вярно само за бизнеса, но и за хората на свободна практика.

През 2023 г. имате нужда от инструменти, които ви помагат да организирате ефективно и да общувате с клиенти в движение.

Basecamp е един от най-известните инструменти за управление на проекти, с интуитивна комбинация от комуникационни и фокусирани върху продуктивността функции.

Ползите от инструмента за управление на проекти трябва да са очевидни (ясно дефинирани задачи, лесни за следване контролни списъци и опция за добавяне на бележки при вдъхновение), но това, в което Basecamp процъфтява, е простотата, в която се реализират тези предимства. На клиентите могат да бъдат дадени данни за влизане и достъп до всички етапи на вашия дизайн, което им позволява да се почувстват ангажирани в процеса и намалява прекараното време в обясняване на концепции чрез Zoom.

Основен инструмент не само за рационализиране на съществуващи проекти, но и за подобряване на способността ви да печелите нови.

RescueTime

Като фрийлансър, времето е най-голямата стока, която имате.

Фрийлансерите се занимават с времето и често се оказват, че прескачат точно поради тази причина.

Ако сте от типа уеб дизайнери, които винаги бързат, може би си струва да използвате RescueTime. Знам какво си мислите, преди сте използвали устройства за проследяване на времето и то просто е подчертавало проблем, вместо да го решава. Този инструмент обаче е различен.

Работейки във фонов режим, RescueTime автоматично проследява колко време прекарвате в определени уебсайтове и приложения без ръчно въвеждане. Това означава липса на грешки и по-ясна картина за това къде всъщност прекарвате времето си, а не за това, което си спомняте да проследявате.

Тяхната подробна система за отчитане ви позволява да адресирате проблемите си с производителността и да ги промените, докато техните програми за обучение са страхотни за уеб дизайнери с малко време на престой, които искат да станат толкова продуктивни, колкото твърдят, че са.

Adobe Kuler / Тип Genius

Без основите на дизайна няма да стигнете много далеч в представянето си.

Наличието на правилните цветови палитри и опции за шрифтове е от съществено значение, за да станете универсален уеб дизайнер, от който се нуждаете, за да спечелите клиенти.

Правилата за брандиране от 2022 г. все още са в сила през 2023 г., така че е от съществено значение да се гарантира, че разполагате с инструментите за смесване на посланието, духа и мисията на компанията в нещо толкова постоянно присъстващо като цвят на шрифт или банер.

Ето защо всеки добър уеб дизайнер на свободна практика през 2023 г. трябва да има в арсенала си Adobe Kuler и Type Genius.

Kuler предлага селекция от предварително направени цветни мостри, които са идеални за създадени дизайни с всякакви вкусове  от фини, обосновани идеи до пищни мрежи от смели цветове. Този инструмент улеснява експериментирането извън напрежението на дизайна, което е от решаващо значение за управлението на процеса на представяне.

Type Genius играе много подобна роля, карайки текста да изпъква във всеки дизайн, който съберете заедно. Този лесен уебсайт ви помага да намерите идеалния партньорски шрифт за вашия основен избор. Брилянтен инструмент, когато сте се спрели на един шрифт, но не можете да намерите перфектното допълнение към него.

Преди да тръгна… малко повече!

Преди да ви оставя да изследвате тези инструменти сами, реших да подчертая само няколко по-общи вида инструменти, които са подходящи за всички фрийлансъри.

 • Платформите за снабдяване с проекти на свободна практика като Fiverr правят много по-лесно намирането на краткосрочни и дългосрочни проекти. Както новостартиращите компании, така и лидерите в индустрията се чувстват комфортно да използват тези платформи за намиране на уеб дизайнери.
 • Използването на изображения е от съществено значение за представянето на правилната стъпка и вдъхването на живот на вашите проекти. Абонаментът за Shutterstock ви дава право на хиляди изображения, които можете да използвате, за да изпъкнете дизайните си. iStock, Freepik и Photocase предоставят малко по-достъпни алтернативи.
 • Ако пандемията от коронавирус ни е научила на нещо, това е важността на софтуера за видео чат. Въпреки че Zoom е водещ, аз също препоръчвам алтернативни опции като JoinMe, които предлагат същите основни функции за презентации, като споделяне на екрана.

Добре, така че може би не успях да се въздържа да препоръчам само четири инструмента там, но мисля, че дадох доста изчерпателен преглед на това, с какво трябва да се оборудват фрийлансърите за 2023 г.Разбира се, ако има инструменти, с които се чувствате по-комфортно или имате опит, давайте! Докато вашите таланти блестят и работата ви е лесно достъпна за клиента, трябва да опитате да използвате инструменти, които ви карат да се чувствате овластени.