През цялата си кариера чух всякакви митове около света на уеб дизайна. Повечето от тези митове могат да направят процеса на получаване на нов уебсайт много по-страшен, отколкото е в действителност.

Ако никога не сте имали уебсайт, тези митове може да ви пречат да изведете бизнеса си на следващото ниво. Днес съм тук, за да разбия тези митове!

МИТ 1 „Бизнесът ми все още може да успее и без уебсайт.“

Ако някога сте си задавали въпроса: „Моят бизнес наистина ли се нуждае от уебсайт?“ отговорът е ДА! Според Statista през 2019 г. продажбите на електронна търговия на дребно в световен мащаб възлизат на 3,53 трилиона щатски долара.

Но уебсайтът е много повече от метод за онлайн продажба. Създава начин за потенциалните клиенти да ви намерят, предоставяйки възможност да изпреварите конкурентите. С нарастващата осведоменост за марката, доверието и репутацията е по-вероятно потенциалните клиенти да се доверят на марка, която виждат онлайн.

В допълнение към това наличието на уебсайт ви позволява да провеждате вълнуващи маркетингови кампании и да привличате вниманието на целевия си пазар с иновативно съдържание и съобщения.

МИТ 2 „Управлението на уебсайт отнема твърде много време.“

Въпреки че първоначално може да изисква известно време и усилия за планиране и стартиране на вашия бизнес уебсайт, в дългосрочен план ще си заслужава.

Интернет разполага с безброй ресурси, инструменти и източници на информация, които да ви напътстват през процеса, което прави наемането на правилния уеб дизайнер по-лесно от всякога.

Освен това не е нужно да прекарвате дълги периоди от време в актуализиране на вашия сайт, освен ако не искате, с опцията да правите малки промени, тъй като те са задължителни.

Един уеб сайт може да бъде създаден на части, което означава, че не е нужно да отделяте време за работа по него. Вместо това го разделете на малки етапи и разпределете броя на задачите, изпратени до разработчика на уебсайта ви.

Намерете платформи, които са в състояние да опростят поддръжката на уебсайтове като WordPress и да направят разработката на вашия сайт възможно най-плавна и безпроблемна.

МИТ 3 „Няма да го разбера.“

Много хора се възпират да стартират своя уебсайт, тъй като са уплашени от идеята. Въпреки това не е толкова сложно, колкото повечето хора очакват. Има безброй статии със съвети онлайн и в YouTube, които ще ви помогнат през всеки етап от наемането на уеб програмист за стартиране на вашия уебсайт.

Ако решите да го направите сами, безплатните ресурси могат също да предоставят изображения, които да използвате на уебсайта си. Ще намерите и шаблони, които правят началния дизайн на уебсайтове толкова прост, колкото плъзгане и пускане на вашето съдържание, за да изглежда привлекателно.

Има създатели на уебсайтове, изрично създадени, за да помогнат на тези, които са нови в уеб дизайна, което означава, че всеки може да създаде привлекателен уебсайт за своя бизнес. Като алтернатива, повечето фрийлансъри за уеб дизайн са щастливи да извършат по-трудните задачи вместо вас.

МИТ 4 „Нямам бюджет.“

Ако създаването и поддържането на уеб сайт счупва банковата ви сметка, те нямаше да са толкова често срещани. Има много оферти и сделки с намалени цени, които могат да направят процеса още по-рентабилен.

Можете да започнете, като наемете достъпен уеб дизайнер на свободна практика вместо агенция за уеб дизайн. Освен това компаниите, които продават домейни, както и платформи за уебсайтове и хостинг услуги, редовно пускат специални оферти, които могат да намалят разходите за започване.

Като пример, хостингът на вашия уебсайт може да струва само няколко лева на месец. В зависимост от вашите цели и бюджет, можете да похарчите повече от това, ако желаете.

Често срещаното погрешно схващане, че уеб дизайнът е скъп, е защото хората използват скъпи консултанти или платформи за уеб изграждане поради липса на разбиране за това от какво наистина се нуждае техният бизнес. Има много по-евтини и също толкова ефективни алтернативи, които могат да ви направят онлайн.

МИТ 5 „Уебсайтовете са само за хора, продаващи онлайн.“

Това не може да бъде по-далеч от истината. Един уебсайт има различни предимства за бизнеса и може да се използва за постигане на широк набор от цели.

Една от най-популярните причини хората да посещават бизнес уебсайт е да ги проучат и да проверят дали фирмата има репутация, преди да изберат да работят с нея или да купуват от нея.

Простите неща могат да направят огромна разлика в доверието на клиентите, например, включително вашето работно време или подробности за обществения транспорт наблизо.

Ето само някои от начините, по които един уебсайт може да се използва за представяне и представяне на бизнес:

  • Представяне на критична информация на уебсайт в стил брошура
  • Използване на уебсайт за комуникация с клиенти, използване на блог или социални медийни канали като част от маркетинга
  • Като място за продажба на продукти или услуги онлайн

МИТ 6 „Присъствието в социалните медии е достатъчно, за да бъдеш намерен онлайн.“

Въпреки че има много причини да създадете акаунти в социалните медии за вашия бизнес, все още е необходим уебсайт.

Не може да се отрече, че социалните медийни платформи ще работят за увеличаване на взаимодействието. Все пак един уебсайт може да работи, за да установи наистина идентичността на вашата марка, като изглежда по-професионален и работи за свързване на всички профили заедно.

Според „Инженерите на Insight: Годишно проучване на доверието и осведомеността, 2017 г.“ е доказано, че на фирмите, които имат уебсайт, се вярва почти три пъти повече, отколкото на фирмите, които имат само акаунти в социалните медии.

МИТ 7 „Нямам достатъчно съдържание, за да имам уебсайт.“

Това твърдение винаги е невярно. Въпреки че някои фирми смятат, че нямат какво да кажат, ако помислите малко какво ви кара да се отличавате, можете да създадете цялото съдържание, от което се нуждаете.

Започнете с основите, като имате предвид името на компанията, работното време, местоположението, услугите или продуктите и историята на бизнеса. Това е перфектната възможност да покажете качествата, които ви карат да се отличавате от конкурентите, така че споделете своята бизнес история, дух и препоръки.

Посетителите бързо стават незаинтересовани, когато уебсайтът е твърде натоварен с текст, така че се уверете, че използвате изображения или видео съдържание. Сайтове като Pixabay и Unsplash имат изображения без авторски права, които можете да използвате, и има безброй шаблони за уебсайтове, които са безплатни.

Помолете вашия уеб дизайнер да избере шаблони, които отразяват вашия бизнес, като използвате оформления, подходящи за съдържанието, което искате да публикувате. Помислете дали вашият уебсайт ще бъде предимно публикации в блогове или изображения, например.

Бъдете креативни и се откроете на претъпкания пазар с галерии с изображения, препоръки на клиенти, предстоящи събития и снимки на продукти.

МИТ 8 „Нямам идея откъде да започна.“

Ако не знаете откъде да започнете със създаването на уебсайта си, не сте сами. Страхотната новина е, че има безброй ресурси онлайн, които могат да ви преведат през целия процес, независимо колко много или малко знаете.

В крайна сметка малък процент от уебсайтовете всъщност се поръчват от големи компании с опитни маркетингови отдели, които знаят точно какво искат. Всичко, от което се нуждаете, е да започнете! Разгледайте различни опции, като потърсите в Google „Уеб дизайнер на свободна практика“, разгледайте конкурентите си и се вдъхновете от сайтовете, които обичате по пътя.