Имате бизнес. Искате да го популяризирате онлайн .  

Първата стъпка към постигането на успех в онлайн бизнеса (независимо дали искате да извършвате продажби онлайн или да привличате купувачи във вашия магазин), е изработката и поддържането на висококачествен сайт.  

Проблемът? Много собственици на бизнес не знаят какво е необходимо, за да се изработи висококачествен сайт, който стимулира продажбите. 

Ако прекарате малко време в проучване, ще откриете, че има два основни начина, по които можете да изработите своя сайт.  

Първият начин е чрез изработка на персонализиран сайт със специалист на свободна практика като mmarchev.com. Тези сайтове са уникални и съобразени с вашите нужди. Те могат да бъдат изградени така, че да включват много функции и да се предлагат с фиксирана цена и редовна поддръжка. 

Вторият начин е, че можете да използвате сайт с отворен код като WordPress или Wix, за да създадете сайт. Тези компании ще твърдят, че техните сайтове са безплатни за използване и можете да спестите купища пари, като изградите сайт на тяхната платформа. Проблемът е, че наистина безплатните сайтове, е малко вероятно да се покажат на страниците с резултати от търсачките и струват много на back-end-а, поддръжка и актуализиране.  

Но нека не изпреварваме. Колко струва всеки метод за изгработка на сайт и кой вариант ще върне най-много пари?  

В тази публикация ще направим разбивка на разходите за всеки метод за изгработка на сайт и ще ви дадем груба представа колко трябва да отделите в бюджета за уебсайта на вашия бизнес.  

Как да избера между персонализиран и сайт с отворен код? 

Преди да продължим, нека изясним. Момчил Марчев изгражда персонализирани сайтове за други фирми. Ние работим по първия метод, посочен в раздела по-горе. Вие плащате фиксирана такса, след което ние изработваме вашия уебсайт, поддържаме го и добавяме всички функции, които може да искате.  

Платформи като WordPress и Wix имат своето място (те са страхотни за аматьорски портфолиа например), но за сериозни бизнеси, които се опитват да правят пари и искат клиентите да ви намерят в мрежата, много функционалности липсват.  

Най-големият проблем със създателите на сайтове с отворен код е, че се рекламират като безплатни, но безплатните версии нямат визуална привлекателност и не са удобни за SEO (което означава, че трудно се намират с помощта на Google търсения).  

Това означава, че с WordPress ще трябва да платите за: 

  • Вашият домейн
  • Хостинг 
  • Плъгини 
  • SSL 
  • Дизайнер, който има опит с WordPress (ако искате вашия сайт да изглежда добре) 
  • Тема 
  • Разработчик или доставчик, който да поддържа вашите добавки 
  • Други такси, в зависимост от вашите специфични нужди или индустрия 

Освен това темите ви редовно ще изискват актуализации, което ще означава, че сайтът ви ще претърпи известно прекъсване и ще бъде предразположен към сривове. По същия начин вие носите отговорност за добавянето и актуализирането на вашия домейн, SSL, хостинг акаунт, плъгини и др.  

Това може да бъде скъпо и добавя голяма доза отговорност към вашите задължения.  

Междувременно персонализираният сайт идва с фиксирана цена, намира се лесно онлайн, има уникална тема, помага ви да развиете бизнеса си и е лесен за разширяване. Да не говорим, че разполагате с разработчици, които да направят всякакви актуализации и да накарат уебсайта ви да функционира, ако има проблем.  

Във вашата фиксирана такса са включени и екстри като SSL, плъгини, домейни, хостинг и др.  

Можете да мислите за уебсайта си като за кола. Можете или да наемете колата си от компания, която твърди, че колата е безплатна, след това да поемете дузина допълнителни разходи за всяка част и ако нещо се повреди, зависи от вас да го поправите. Или можете да получите колата си от компания, която начислява фиксирана такса, включва всички части, необходими за шофиране, и осигурява поддръжка и застраховка без допълнителни разходи. 

В следващия раздел ще разгледаме разходите за уебсайт, създаден с платформа с отворен код, в сравнение с цената на сайт, създаден с персонализиран разработчик.  

Какъв трябва да бъде бюджетът на уебсайта на моя бизнес? 

Вашият уебсайт е онлайн присъствието на вашия бизнес. Точно както бихте инвестирали във витрина на физически магазин, ще искате да инвестирате в качествен уебсайт.  

Независимо кой маршрут ще изберете, ако искате висококачествен уебсайт, това ще струва между 1000 и 10 000 лв. за всичко, от което се нуждаете.  

Конкретната цена зависи от фактори като размера на вашия сайт, изискванията за функционалност и колко бързо искате да стартирате сайта си.  

С персонализиран конструктор на сайтове ще знаете предварително разходите за изработка на сайт, включително разходите за вашия домейн, SSL, разходите за хостинг, разходите за добавки и др. Със сайт с отворен код няма да знаете колко ще струва сайтът ви, докато вече не сте похарчили парите си (и няма да сте сигурни за бъдещите разходи, зависи от това колко актуализации имате нужда и дали сайтът ви се натъква на някакви бъгове). 

Както за персонализирани сайтове, така и за сайтове с отворен код, най-скъпите разходи ще бъдат дизайнът и функционалността или как изглежда вашият сайт и какво може да прави.  

Има много създатели на уебсайтове, които обещават ниска цена, но по-ниската цена ще означава, че трябва да инвестирате повече време в изработването и поддържането на вашия сайт. За много собственици на бизнес – те просто не могат да си позволят да прекарват часове на ден, работейки върху своя сайт, и само поради тази причина персонализираният сайт е по-ефективен.  

Как да изберете между създател на уебсайтове с отворен код и персонализиран създател на уебсайтове 

Няма две еднакви нужди на бизнеса. И поради това няма два бизнес уебсайта, които да изглеждат еднакво. 

Най-важното е да имате уебсайт, който работи за вас.  

Въпреки това, ако искате уебсайт, който надхвърля базовите изисквания, лесно се намира в търсачките и искате вашият сайт да работи, ако срещне грешки, персонализираният уебсайт вероятно е най-добрият избор за вас.  

Едно нещо е ясно, имате нужда от способен уебсайт, за да се конкурирате на съвременния пазар. Въпреки това само 71% от малките предприятия имат уебсайтове според Zippia, но 81% от купувачите проучват бизнес онлайн, преди да направят покупка.  

Ако вашият малък бизнес се нуждае от уебсайт, на който можете да разчитате, трябва да се свържете с Момчил Марчев.