Работейки като уеб дизайнер на свободна практика, често ще се свързват с вас с молба за оценка на времето, необходимо за завършване на проект, преди да се започнете. За съжаление тази част от работата никога не е забавна. Надценете се и клиентът може да си тръгне. Подценявайте се и ще останете в неразумни крайни срокове. Тази ситуация наистина може да изглежда като сценарий без щастлив край. За щастие имам списък с петте най-добри стратегии за оценка на времето за вашите проекти за уеб дизайн.

1. Съдете по предишния си опит в уеб дизайна

Да имате предишен опит, на който можете да се позовавате, винаги е добро нещо. Погледнете предишните си проекти и колко време отне за завършването им от началото до края. Ако сте работили върху проект с множество подобни параметри , можете да използвате този опит, за да ви помогне да оцените времето за вашия проект за уеб дизайн. За съжаление, начинаещите няма да имат лукса на богато портфолио за уеб дизайн, но все пак има няколко начина да заобиколите проблема.

Развийте навик да си измервате времето, докато работите. Това дори трябва да включва проекти с облекчена дата на доставка. Това може да послужи като добра отправна точка, тъй като без предишен опит ще бъде почти невъзможно да се даде точна оценка. Не чакайте да получите първото си предложение за работа, за да научите как да оценявате времето за вашите проекти за уеб дизайн.

Можете също да проследите колко време ви отнема да научите нещо ново .

По време на сложни и взискателни проекти често ще се сблъсквате с нови технологии.

Ако разберете предварително дали учите бързо или бавно, може да ви помогне да добиете по-добра представа колко време ще ви е необходимо.

2. Направете проучване, преди да дадете оценка на необходимото време

По време на кариерата си като уеб дизайнер на свободна практика несъмнено ще се натъкнете на много неразумни клиенти. Някои хора може да очакват от вас да можете точно да прецените времето за вашите проекти за уеб дизайн на място. Това може да бъде много опасно, ако тепърва започвате като уеб дизайнер.

Препоръчвам да кажете на клиентите си, че ще се свържете с тях с отговор във възможно най-кратък срок. Използвайте това време, за да проучите колко време може да ви отнеме да завършите проект от този обхват. Можете дори да се консултирате с други уеб дизайнери и те да ви помогнат да излезете с прогноза. За съжаление, ако сте притиснати за отговор, по-добре е да бъдете внимателни и да се презапасите. Докато проучвате колко време ви е необходимо за проекта, трябва да помислите и колко ще струва такъв проект .

3. Вземете цялата информация от вашия клиент

Това е друга много често срещана ситуация: вашият клиент ви иска оценка и след като му кажете колко време ще отнеме – се оказва, че не ви е казал всичко за проекта. Те може да поискат да включите още няколко функции , които са забравили да споменат, или може би трябва да използвате конкретен инструмент, с който не сте запознати. Това може да направи първоначалната ви оценка напълно неточна .

Без да сте виновни, все още можете да се окажете не на място. Избягвайте тези ситуации, като получите възможно най-много информация за проекта предварително. Говорете с клиента си за това как неговите допълнителни заявки могат да повлияят на продължителността (и разходите) на вашата работа. Кажете му, че не можете магически да добавяте нови функции към уебсайта им от нищото.

Винаги се стремете към ясна и точна комуникация с вашите клиенти и двете страни ще си тръгнат щастливи.

Уеб дизайнът на свободна практика трябва да бъде ангажиран процес, при който вие и вашият клиент си сътрудничите тясно през всички етапи на проекта.

Това включва получаване на информацията, от която се нуждаете, за да дадете на клиента точна оценка.

4. Разделете проекта на по-малки задачи

Гледането на цялата работа по уеб дизайн като на една планина от работа може да бъде плашещо. Всъщност големите проекти са съставени от множество по-малки задачи. Може да бъде както успокояващо, така и по-ефективно да разглеждате уеб дизайна по този начин. Преценката колко време ще отнеме всяка отделна задача може да ви даде по-точна оценка на продължителността на целия проект.

Този подход е много по-добър, отколкото просто да се опитвате да дадете груба оценка на проекта като цяло.

Освен това, ако разделите проекта на задачи, ще сте сигурни, че не сте пропуснали нищо .

В случай, че дадете приблизителна оценка за цялата работа и забравите няколко задачи, лесно може да се сблъскате с невъзможни крайни срокове.

5. Запознайте се с най-новите тенденции

Уеб дизайнът е плавен и непрекъснато променящ се. Въпреки че това може да бъде възнаграждаваща и вълнуваща работа, това също означава, че постоянно трябва да сте нащрек. Новите тенденции могат бързо да се появят почти от нищото и вашите клиенти може да се обърнат към вас с искания за уеб дизайн, които да ви хванат неподготвени. Разбира се, винаги препоръчвам на начинаещите да опростяват нещата, когато работят на свободна практика в уеб дизайна.

Независимо от вашето ниво на опит, уеб дизайнът не е вид работа, която научавате веднъж и след това продължавате да правите едно и също нещо отново и отново. Като уеб дизайнер постоянно ще трябва да усвоявате нови умения и да следите за последните тенденции в уеб дизайна, на които да обръщате внимание. Започването на нов проект и мисълта, че можете да придобиете необходимите умения по пътя, може да ви накара да пропуснете крайните срокове и да ядосате клиентите си. От друга страна, ако успеете да се справите с най-новите тенденции, няма да ви се налага да учите толкова много по време на самия проект.

В заключение

Сроковете са най-големият враг на всеки уеб дизайнер на свободна практика. С нарастването на опита ви ще бъде по-лесно да прецените колко време ви е необходимо, за да завършите даден проект. Дотогава можете да разчитате на най-добрите стратегии за прогнозиране на времето за вашите проекти за уеб дизайн.

Намерете най-доброто решение за вашия бизнес.

Искате ли успешен уебсайт?

Ако вашият бизнес не използва пълния потенциал на интернет, време е да се свържете с надежден , надежден и достъпен уеб дизайнер.