Решени ли сте да останете пред останалите в областта на SEO оптимизацията? Ако да, помислете за значението на оптимизацията на гласовото търсене. С нарастващия брой хора, които използват гласови асистенти като Siri и Alexa, за да търсят информация в интернет, оптимизирането на уебсайта ви за гласово търсене е все по-важно.

Откъде да започнете, когато става въпрос за оптимизиране на гласово търсене? В това пълно ръководство ще ви преведем през всичко, което трябва да знаете относно оптимизирането на гласово търсене и как можете да го внедрите на вашия сайт. 

От разбирането на основите на оптимизирането на гласово търсене на съдържанието на уебсайта ви до посрещане на гласови заявки, ние сме го покрили. Нека започнем доминирането на SEO чрез оптимизиране на вашето гласово търсене!

Ключови изводи

  1. Използването на гласово търсене става все по-важно в SEO, тъй като все повече хора се обръщат към гласови асистенти като Siri и Alexa, за да намерят подробности в интернет.
  2. Процесът на оптимизиране на гласово търсене е метод за оптимизиране на съдържание за гласово търсене, което включва използването на естествени думи и дълги ключови думи, които потребителите вероятно ще използват, когато говорят.
  3. Гласовото търсене набира популярност за локално и мобилно търсене. Оптимизацията за гласово търсене ще помогне на бизнеса да привлече повече клиенти и да повишите своите SEO позиции.
  4. Технологията за гласово търсене е изградена върху техники за обработка на невронен език, които определят целта на заявката и дават подходящи резултати.
  5. Ефективните стратегии включват оптимизиране на гласовото търсене, за да се съсредоточи върху дълги ключови думи и заявки, генериране на съдържание, което отговаря на често задавани заявки, и оптимизиране за локални търсения.

Какво е оптимизиране на гласово търсене?

Процесът на оптимизиране на гласовото търсене подобрява съдържанието за гласово търсене. Това означава, че съдържанието е проектирано да бъде оптимизирано за начина, по който хората говорят, а не за писане. С нарастващата популярност на цифровите асистенти и интелигентните високоговорители, оптимизирането на съдържанието, за да можете да търсите с глас, е по-важно от всякога.

Има някои важни разлики в гласовите търсения в сравнение с традиционните текстови търсения. Гласовото търсене обикновено е по-неформално и хората обикновено използват по-дълги търсения. Например, човек може да попита: „Кой е най-добрият италиански ресторант близо до мен?“ вместо да въвеждате „италиански ресторант близо до мен“ в сърча.

Значението на гласовото търсене в SEO оптимизацията

Гласовото търсене става все по-популярно и има голямо влияние върху SEO оптимизацията. През изминалата година 58% от потребителите са използвали гласово търсене, за да намерят местна информация за компании, според проучване на BrightLocal. Това означава, че фирмите, които не оптимизират съдържанието си, за да улеснят потребителите при гласово търсене, пропускат потенциални клиенти. 

Една от причините гласовото търсене да е толкова жизненоважно е, че обикновено се използва за отговор на местни търсения. Друга причина, поради която гласовото търсене е толкова важно, е, че обикновено се използва за мобилно базирано търсене. 

Все повече и повече хора използват своите смартфони за данни, а използването на гласово търсене прави това по-лесно и по-бързо. Така че оптимизирането на съдържанието ви за гласово търсене ще ви помогне да привлечете повече мобилни потребители към вашия сайт и ще увеличи оптимизацията за мобилни търсачки.

Оптимизацията за гласово търсене е ключов елемент от SEO оптимизацията, който бизнесът не трябва да пренебрегва. Оптимизирането на съдържанието на вашия уебсайт, за да може да се търси чрез глас, ще привлече повече клиенти и ще повиши вашето SEO класиране. Ако не сте оптимизирали съдържанието си, за да бъде удобно за гласово търсене, това е идеалният момент да започнете!

Разбиране на гласовото търсене

Технологията за гласово търсене е метод за търсене, който позволява на потребителите да извършват онлайн търсения, като задават въпроси, вместо да ги въвеждат. През последните години използването на гласово търсене нарасна като признание и използването му нараства бързо. 

Според прогнозите на Google повече от 50 процента от всички търсения в интернет ще се основават на глас до 2023 г. Това означава, че оптимизацията за гласови търсения вече е неразделна част от стратегията за SEO оптимизация.

1. Как работи гласовото търсене

Технологията за гласово търсене се основава на разпознаване на реч, което превежда говоримия език в текст. Когато потребител напише запитване в своето устройство, технологията за гласово търсене записва звука и го предава на сървър, където се обработва от алгоритъма на естествения процес на езика (NLP), за да идентифицира намерението на запитването на потребителя. След това търсачката ще предостави на потребителите подходящи резултати от търсенето за въпроса.

2. Видове заявки за гласово търсене

Два вида заявки за гласово търсене могат да бъдат класифицирани като транзакционни и информационни. Информационните заявки изискват конкретна информация, като „Какво е времето днес?“ и „Коя е столицата на Франция?“ Тези въпроси са предназначени да дадат на потребителя точно решение или набор от отговори.

3. Гласово търсене срещу традиционно търсене

Гласово търсене срещу традиционно търсене

Най-съществената разлика между традиционното и гласовото търсене е как хората взаимодействат. Традиционните търсачи въвеждат въпросите си в уебсайт и преглеждат резултатите му, за да открият какво търсят. За разлика от тях, при гласово търсене потребителите могат да произнасят въпросите си на глас, след което системата ще им предостави единичен отговор или списък с възможни отговори.

Друга вариация може да се види в продължителността на въпросите. При традиционните търсения потребителите са склонни да използват по-кратки заявки, а при гласово базирани търсения могат да задават по-дълги и по-разговорни въпроси.

Стратегии за оптимизиране на гласовото търсене

Сега, след като знаем колко важни са гласовите търсения и как работи процесът, можем да разгледаме някои от най-ефективните методи за оптимизиране на гласовото търсене.

1. Изследване на ключови думи за гласово търсене

Когато правите оптимизацията за гласово търсене за уебсайта си, важно е да се концентрирате върху ключови думи и заявки с дълга опашка, които потребителите вероятно ще потърсят. Хората обикновено използват естествен език, когато извършват гласово търсене, така че е изключително важно да изберете описателни и разговорни думи, които да са в унисон с начина, по който хората говорят.

2. Структурирани данни и представени фрагменти

Структурираните данни и представеното съдържание помагат на Google да разбере съдържанието на вашия сайт и да даде кратки обобщения на данните. Това е особено важно, когато става въпрос за гласово търсене, тъй като Google Assistant и други асистенти за глас са склонни да четат представените фрагменти от текст, когато отговарят на въпроси от потребители. Включването на подходящи подробности в представените откъси подобрява шансовете ви да се показвате в резултатите от гласовото търсене.

3. Оптимизация за локално търсене

Гласовите търсения обикновено се извършват в движение и потребителите са склонни да търсят в близките местни фирми и услуги. От съществено значение е да подобрите уебсайта и списъка на вашия бизнес, за да се конкурирате в местните търсения, като добавите подробности за вашето местоположение и данни за контакт на вашия сайт, като заявите предимствата на вашия профил в Google My Business и да бъдете изброени в местни директории.

4. Създаване на разговорно съдържание

Както казахме по-рано, повечето хора използват естествен език, когато извършват гласово базирано търсене. Ето защо е важно да напишете неофициално и писмено съдържание по начин, който потребителите могат да разберат. Използвайте прости изречения и език, които са лесни за разбиране.

5. Използване на дълги ключови думи и въпроси

Ключовите думи и заявките с дълга опашка са от решаващо значение за оптимизиране на резултатите от гласовото търсене, тъй като те представят как хората отговарят на въпроси по разговорен начин. Използвайте инструменти като Answer the Public, Autocomplete на Google и други инструменти за проучване на ключови думи, за да определите типа въпроси, които хората задават по отношение на вашата индустрия или тема. 

Техническа оптимизация за гласово търсене

Докато създаването на разговорно съдържание е от съществено значение за оптимизацията на гласовото търсене, оптимизирането на техническата ви производителност е също толкова жизненоважно. 

  • Бързина на сайта и отзивчивост към мобилни устройства

Съществената технологична оптимизация, която може да се използва за подобряване на гласовите търсения, е да се уверите, че уебсайтът ви е бърз и удобен за мобилни устройства. Поради нарастващия брой хора, които използват интернет чрез смартфони, Google започна да дава приоритет на индексирането с мобилно приложение или адаптивния уеб дизайн . Това означава, че даден сайт няма да се класира високо в Google, ако не е удобен за мобилни устройства.

  • Маркиране на схема

Маркирането на схемата се отнася до код, добавен към вашия уебсайт, за да помогне на търсачките да разберат по-ясно вашето съдържание. Когато добавите маркиране на схема към уебсайта си, ще добавите допълнителна информация към съдържанието си, която може да го накара да се показва по-високо в резултатите от търсенето.

  • SSL сертификат

SSL сертификатът е техника за криптиране, която защитава връзката между браузъра на човек и вашия сайт. Google започна да дава приоритет на защитените уебсайтове, което им дава тласък в класирането. Наличието на SSL сертификат е полезно при класирането и предлага на потребителите по-приятно изживяване, тъй като потребителите се чувстват по-сигурни, когато посещават вашия сайт.

  • Оптимизиране за Google My Business

Google My Business е безплатен инструмент за фирми да контролират присъствието си в мрежата чрез Google, включително карти и търсения. Оптимизирането на съдържанието на вашия профил в Google My Business ще повиши класирането ви в резултатите от търсенето, особено за локални заявки за търсене. 

Измерване на успеха при оптимизиране на гласовото търсене

Измерване на успеха при оптимизиране на гласовото търсене

След внедряването на техники за оптимизиране на гласовото търсене е важно да се прецени успехът на тези стратегии. Мониторингът на ефективността на гласовото търсене не е като измерването на традиционното търсене. 

Има няколко показателя, които можете да наблюдавате, за да оцените усилията си за оптимизиране на гласовото търсене. 

Използване на Google Analytics за проследяване на ефективността на гласовото търсене

Google Analytics е мощен инструмент, който ви позволява да анализирате колко добре е вашият сайт. Може да се използва за наблюдение на заявки, направени чрез глас, и да наблюдава как се справят в сравнение с конвенционалните търсения. 

За да постигнете това, посетете Google Analytics , изберете „Поведение“, след това „Търсене в сайта“ и след това „Търсене на думи“. Това ще покаже списък с всички запитвания, които включват заявки за гласово търсене на вашия сайт.

  • Конфигуриране на Google Voice Search в Search Console на Google

Google Search Console може да бъде допълнителен важен инструмент, който ще ви помогне да оцените ефективността на вашата оптимизация на гласовите търсения. Може да се използва за измерване на резултати от гласово търсене и кликвания. 

Това може да помогне при определяне на ефективността на вашия сайт при гласови заявки. За да активирате гласово търсене в Google Search Console, отидете на „Ефективност“, след това изберете „Външен вид при търсене“ и след това „Глас“. Тук можете да видите броя на кликванията и импресиите, които получавате чрез гласово търсене.

Влиянието на гласовото търсене върху локалното търсене и локалната SEO оптимизация

Разрастването на гласовото търсене има дълбок ефект върху местните търсения и SEO оптимизацията. С нарастващата популярност на виртуалните асистенти и интелигентните високоговорители все повече потребители използват гласови команди, за да търсят артикули, услуги и компании в близост до тях. Това направи изключително важно за компаниите да подобрят местните SEO стратегии . 

Използвайте местни SEO методи, за да се уверите, че сте на върха на резултатите от гласови търсения. Заявките за гласово търсене обикновено са по-дълги и разговорни; фирмите трябва да се съсредоточат върху дългите ключови думи и естествените езици, когато проектират уеб страници. 

Освен това компаниите трябва да се уверят, че техните уебсайтове са удобни за мобилни устройства и имат важна информация като адреса на техния сайт, телефонен номер и работно време, за да улеснят агентите за гласово търсене да доставят точни и подходящи резултати. 

Ефектът от гласовия асистент влияе на местните резултати, а локалното SEO подчертава, че е изключително важно да се оптимизират уебсайтовете както за мобилно, така и за локално търсене, за да бъдат подходящи в настоящия дигитален свят.

Заключение:

Оптимизацията на гласовото търсене става все по-важна, тъй като все повече хора започват да използват технологията за гласово търсене. Оптимизирането на гласовото търсене отива далеч отвъд простото фокусиране върху ключови думи и изисква изявен тон при създаването на съдържание. 

Когато включите оптимизацията за гласово търсене в цялостната стратегия за SEO оптимизация, ще получите предимство пред конкурентите и ще увеличите видимостта на уебсайта си в страниците с резултати. Като следвате насоките и триковете, описани в тази статия, можете да гарантирате, че вашият сайт е оптимизиран за работа с гласови търсения и е готов да поеме водеща роля в областта на SEO оптимизацията.