Затруднявате ли се да намерите уникални изображения за вашите проекти за уеб дизайн на свободна практика ? Или се притеснявате как можете да използвате безплатните изображения за комерсиална употреба.

Спри да се притесняваш!

В това ръководство ще обясним как уеб дизайнерите на свободна практика намират безплатни изображения за комерсиална употреба.
Изображенията винаги са били неразделна част от уеб дизайна. Визуалните елементи правят вашия дизайн да блести онлайн и подобряват цялостното потребителско изживяване. Използването на изображения обаче може да бъде трудно, особено от правна гледна точка. Не можете просто да изтеглите снимки от интернет и да ги използвате.

Всяко изображение, което намерите онлайн, има прикачени авторски права. Ваша отговорност е да определите дали имате или не законни права да го използвате за търговски цели.

Какво означава търговска употреба?

Можем да определим търговската употреба като употреба, която е „основно предназначена за търговско предимство или парична компенсация“.

Ако използвате изображение в публикация в блог или уеб страница, която не е за търговска употреба, опростете допълнително. Но ако използвате същото изображение за популяризиране на вашата марка или в публикация в блог, свързана с компания с печалба, използването е комерсиално.

Като професионален уеб дизайнер, вие трябва да изберете привличащо вниманието и безплатно изображение, за да избегнете законови нарушения.

Какво представляват изображенията без авторски права?

Безвъзмездно не означава безплатно използване. Вместо това не се изисква да плащате такса за авторски права всеки път, когато използвате изображението. Такива изображения включват категория, в която собствениците продават права върху изображението на фиксирана цена срещу еднократна цена.

Физическите лица и фирмите могат да лицензират изображение без възнаграждение веднъж и след това да го използват толкова често, колкото желаят и колкото пъти искат. Важно е да се спомене, че безплатните изображения имат някои ограничения за използване, особено за търговска употреба. Така че не забравяйте да проверите внимателно лицензионните условия.

Ако не нарушавате условията на безплатния лиценз, можете да запазите изображението на уебсайта си толкова дълго, колкото желаете, без да се страхувате, че ще бъдете съдени.

Видове лицензи за изображения

Преди да изберете изображение за вашия дизайн, е изключително важно да знаете лиценза, свързан с изображението, което използвате. Това знание ще гарантира, че няма да нарушите авторските права, дори случайно.

Различните изображения, достъпни онлайн, на уебсайтове за стокови снимки и други сайтове за изображения, се лицензират по различен начин.

По-долу са изброени три основни типа лицензи за изображения:

 • Управляван с права (RM) – Лицензът управляван с права позволява еднократно използване на изображение само за определен период и за определена цел. Ако потребителят иска да използва снимката за други цели, той ще трябва да закупи допълнителен лиценз.
 • Редакционни права – Такива изображения могат да се използват само за редакционни цели, като статии, редакционни статии и бюлетини. Не можете да използвате тези изображения за търговски цели, като реклама, брандиране или имена на продукти.
 • Безвъзмездно (RF) – както бе споменато по-горе, можете да използвате безплатно изображения без възнаграждение след плащане на еднократна такса. Тези изображения не изискват да плащате възнаграждение всеки път, когато използвате снимката.

Къде уеб дизайнерите на свободна практика намират изображения без авторски права?

Има стотици уебсайтове, предлагащи безплатни изображения онлайн. Но не всички от тях осигуряват стойност за парите. Съставихме списък с трите най-добри сайта за изображения без възнаграждения, за да ви спестим време и енергия . На тези сайтове ще намерите точно това, което търсите – от впечатляваща природа до готини офис пространства.

1. Shutterstock (платен)

Shutterstock е една от агенциите за пионерски стокови снимки за фантастични висококачествени, първокласни стокови изображения. Техните безплатни изображения са законно подходящи за използване в уеб дизайни за повечето видове търговски проекти. Можете дори да получите 15% отстъпка за изображения на Shutterstock, като използвате купон код.

Компанията предлага:

 • 360+ милиона изображения
 • Ценообразуването започва от £19 на месец за десет изображения на месец (първия месец безплатно)
 • Лицензи: стандартен (неограничено разпространение в мрежата) и подобрен (разрешен в стоки)

2. Canva (безплатно и платено)

Стоковите снимки на Canva предлагат както безплатни, така и платени изображения за вашите ежедневни дизайнерски нужди. С над 89 милиона висококачествени изображения в своята библиотека, Canva ви дава възможност да създавате уникални графики за вашите клиенти.

 • 89 милиона+ снимки (безплатни и платени)
 • Използвайте изображения, за да създадете вашите дизайни
 • Лиценз : Лицензионно споразумение– можете да използвате изображенията на Canva за комерсиална и некомерсиална употреба

Повечето от снимките в Canva са безплатни за използване. Някои изображения обаче са запазени за потребители на Pro. Така че може да искате да надстроите до платен план.

3. StockPhotoSecrets (платени)

Магазинът StockPhotoSecrets е страхотно място за получаване на изображения за уебсайтове, особено ако сте уеб дизайнер, работещ с ограничен бюджет. С над 4 милиона висококачествени изображения агенцията предлага решения за стокови снимки без авторски права, които отговарят на бюджета на всеки.

Агенцията предлага няколко евтини абонаментни пакета за безплатни изображения, които можете да използвате, за да изпъкнете уеб дизайните си.

С годишни абонаменти, като офертата на 99 club, вие получавате достъп до над 5 милиона първокласни стокови изображения за £79 на година без допълнителни такси! Като се абонирате, вие получавате:

 • Снимки с висока разделителна способност, вектори и шрифтове (без видеоклипове)
 • 200 XXL изтегляния всяка година
 • Безвъзмезден лиценз
 • Използвайте изображенията ЗАВИНАГИ.

Ако сте уеб дизайнер на свободна практика или управлявате малък бизнес с ограничен бюджет, StockPhotoSecrets Shop си струва да го използвате.

Често задавани въпроси за изображения без авторски права:

По-долу са изброени някои често задавани въпроси относно изображенията без авторски права:

1. Безвъзмездно ли означава безплатно за комерсиална употреба?

Безплатното изображение не е непременно безплатно за търговска употреба. Трябва да платите такса за безплатен лиценз за изображение, който ви позволява да използвате изображението за търговски цели, стига да спазвате условията. Дори и с лиценз, някои търговски употреби са забранени.

2. Какви видове проекти могат да бъдат забранени?

Някои проекти или употреби може да се считат за нарушение на лиценз за изображения без възнаграждения. Използването на безплатни изображения за лога, порнографско, нецензурно или клеветническо съдържание често е забранено.

3. Какви са минусите от използването на изображения без авторски права?

Недостатъкът на използването на евтини, безплатни изображения е рискът да видите една и съща картина на много места, като по този начин загубите уникалността. Дизайнерът на свободна практика обаче няма маркетингов обхват или бюджет на добре уредена компания. Така изображенията без възнаграждение остават рентабилна алтернатива.

Използването на безопасни безвъзмездни изображения несъмнено е по-добър вариант от използването на изображения от произволни снимки на Google.

4. Къде мога да получа безплатни изображения без авторски права?

Има стотици уебсайтове, предлагащи безплатни изображения онлайн. Stock Photo Secrets, Shutterstock, Canva, iStock, Freepik и Photocase са някои от сайтовете за стокови снимки, предлагащи безплатни изображения с различни бюджети.

Преди да приключим… Предизвикателства, пред които са изправени уеб дизайнерите на свободна практика!

Преди да приключим темата, нека да разгледаме някои от предизвикателствата, пред които са изправени уеб дизайнерите на свободна практика. Това знание ще ви помогне да разберете какво да очаквате, докато се подготвяте да се потопите в света на свободна практика като самостоятелно зает уеб дизайнер.

Да си специалист на свободна практика има много предимства и не може да се отрече. Въпреки това, като всеки друг бизнес в света, той носи своите рискове и предизвикателства. Намирането на работа и поддържането на стабилен доход от нея са може би най-значимите предизвикателства, пред които е изправен уеб дизайнерът на свободна практика.

Има няколко други предизвикателства, пред които е изправен всеки дизайнер на свободна практика, включително:

1. Намиране на точните клиенти

Намирането на проекти на свободна практика без съмнение е предизвикателна задача; намирането на правилните клиенти е най-трудното. С взискателни и придирчиви клиенти наоколо, уеб дизайнерите на свободна практика трябва внимателно да решат кои клиенти да задържат и кои да отхвърлят. Досадният клиент често губи повече време и енергия, отколкото плаща.

Също така, една отрицателна обратна връзка може да навреди много на вашата репутация на пазара на свободна практика. Колкото по-добър сте в подбора на клиентите си, толкова по-високо ще скочи кариерата ви като уеб дизайнер на свободна практика .

2. Проектиране на уникални уеб сайтове

Всеки клиент иска да се открои от тълпата и затова иска да има различен уебсайт от другите марки. Затова те молят да създадете уникални уебсайтове, напълно различни от милиарди други уебсайтове в световната мрежа.

Създаването на уникален дизайн всеки път често се превръща в предизвикателство за уеб дизайнерите на свободна практика и често води до блокиране на дизайнера.

3. Финансови въпроси

Като фрийлансър имате повече контрол върху работното си време, но ви липсва стабилност в месечните парични потоци. Има присъща несигурност, свързана с доходите на фрийлансъра, и уеб дизайнът не е изключение.

С течение на времето, когато вашата клиентела расте, разходите за уеб дизайн също ще се повишат. Ако проектирате и разработвате уебсайта, текущите разходи, включително разходите за хостинг и разработка, могат да нараснат доста бързо.

С нарастващата клиентела вашето място за съхранение също изисква надграждане. Дори облачни услуги като DropBox и iCloud могат да станат скъпи доста бързо. Обикновено тези разходи се поемат от работодателите. Но като уеб дизайнер на свободна практика вие ще поемете тези разходи.

Последни думи

Като уеб дизайнер на свободна практика, трябва да внимавате да използвате всяко изображение без възнаграждение за комерсиална употреба. Ваша отговорност е да определите дали и как можете да използвате тези визуализации, без да нарушавате авторските права. Като бъдете малко безгрижни по отношение на употребата, можете да изложите себе си или клиентите си на правни действия.

Ако не сте сигурни дали можете да използвате безплатно изображение за конкретен дизайн или дейност, свържете се с компанията, предоставила снимката. Никога не предполагайте, че тъй като е безвъзмездно, вие сте свободни да го използвате за всеки търговски проект.