Наемането на професионален уеб дизайнер, който да изгради вашия уебсайт или да ви помогне да го поддържате, е най-доброто решение, което можете да вземете. Конкуренцията на пазара обаче е огромна. Има много професионални компании, а също и фрийлансъри, които предлагат своите услуги. По отношение на цена и качество, как можете да определите кого да наемете? Всеки бизнес има специфични изисквания и от вас зависи да решите кой може да достави това, от което се нуждае вашият бизнес. Имайки предвид това, нека днес обсъдим процеса на наемане на уеб дизайнер на свободна практика.

Научете какви въпроси трябва да зададете и как да зададете очакванията си. Тази статия трябва да ви помогне да разберете всички фини детайли при избора на уеб дизайнер.

Разберете разликата между фрийлансър и компания за уеб дизайн

Преди да започнете да задавате въпроси, уверете се, че знаете разликата между фрийлансър и агенция за уеб дизайн. Това ще изясни много погрешни схващания относно това, от което се нуждаете, спрямо това, което ще получите.

Като цяло уеб дизайнерът на свободна практика ще:

  • Бъде по-достъпен
  • Има повече време за индивидуален проект
  • Създава лична връзка със своите клиенти

По същото време:

  • Те може да имат проблеми с изпълнението на големи проекти навреме, защото работят сами
  • В някои ситуации качеството може да е по-ниско

Когато става въпрос за агенция за уеб дизайн, зад вашия проект стои цял екип от хора. Имайте предвид обаче, че те работят и по други проекти едновременно, така че няма да посвещават цялото си време на един клиент, за разлика от уеб дизайнера на свободна практика. Освен това цената на агенция за уеб дизайн е по-висока.

Сега, след като разбирате разликата, нека видим какви въпроси да зададете, за да намерите добър уеб дизайнер!

Къде се намират?

Защо местоположението трябва да играе важна роля при избора на уеб дизайнер? Това може да изглежда като странен въпрос, но е необходим.

Ако търсите уеб дизайнер близо до вас, няма да имате проблеми с комуникацията. Ако обаче са в различна часова зона, това може да не е така.

Не забравяйте, че можете да общувате с тях само в определени часове. Ето защо местоположението е важно. Уверете се, че сте посочили наличните си часове за комуникация и се опитайте да ги съобразите с тяхното работно време.

Поискайте да видите тяхното портфолио

Има много важни въпроси, които да зададете на уеб дизайнер на свободна практика. Според moverstech.com обаче, ако искате добро обслужване и качествен уебсайт, трябва да видите тяхното портфолио.

Първата причина е да се види колко опит имат. Фрийлансър с един проект зад себе си може да не е най-добрият избор, въпреки че има изключения от това правило. Въпреки това, ако видите много завършени проекти, това е добър знак.

След това можете да разберете какъв е техният стил на работа. Това е огромен бонус, ако отговаря на вашите нужди и ако ви харесва как изглеждат уебсайтовете. Дори най-добрите уеб дизайнери може да предпочетат различен стил на работа, което понякога може да причини проблеми.

И накрая, като разгледате портфолиото, ще видите кои са били предишните им клиенти. Винаги можете да се свържете с тях и да ги попитате дали могат да споделят информация за уеб дизайнера и приятно ли е споделеното изживяване или не.

Разберете колко време могат да отделят за вашия проект

Ако намерите уеб дизайнер на свободна практика, чийто стил харесвате, проверете дали е наличен. Може вече да работят по друг проект. От решаващо значение е да попитате кога ще бъдат на разположение, колко време могат да отделят за вашия проект и кога могат да го изпълнят.

В този момент е изключително важно сами да решите дали имате свободно време или имате спешна нужда от някого. Например, ако разпознаете знаците, че е време да направите редизайн на уебсайта си, не можете да чакате месец или два, преди някой да започне да работи по проекта.

От друга страна, ако не бързате, може би си струва да изчакате дизайнера, особено ако харесвате стила му.

Попитайте за общата цена

Едно предимство на уеб дизайнерите на свободна практика е, че няма скрити разходи. Можете открито да поискате общата цена на проекта. Освен това можете също да попитате кои фактори могат да променят цената, така че да можете да отчетете допълнителни разходи, в случай че нещо се случи.

Друго умно нещо би било да попитате какво се случва, ако доставят след крайния срок. В някои случаи те може да се съгласят да намалят цената. Трябва обаче също така да разберете, че това е възможност и да сте подготвени за това.

Какво е включено в цената?

Докато обсъждате цената, е умен ход да попитате какво е включено в цената. Някои уеб дизайнери ще работят въз основа на вашите идеи, докато други също ще ви дадат предложения или ще създадат цялостен дизайн.

Винаги знайте какво е включено в цената. Това е най-добрият начин да избегнете неприятни ситуации и недоразумения.

Разберете процеса на проектиране

Споменахме преди, че всеки уеб дизайнер има личен стил на работа. Това се отнася както за стила на дизайна, така и за процесите. Всеки проект има различни етапи. Искате да сте запознати с всеки етап, за да сте информирани за проекта.

Обичайно нещо е да получавате прегледи и да поискате промени, когато работят. Не бива обаче да се настанявате всеки ден. Дизайнерът обикновено ще работи известно време, ще завърши една фаза и след това ще поиска преглед.

От съществено значение е да разберете целия процес, така че да няма грешна комуникация от двете страни.

Проверете всичко, преди да наемете уеб дизайнер на свободна практика

Наемането на уеб дизайнер на свободна практика е лесен процес, но не трябва да бързате. Винаги задавайте всички въпроси, за които се сетите. Няма глупави въпроси. Като бонус съвет, уверете се, че получавате прозрачни отговори. Ако изглежда, че уеб дизайнерът крие нещо или не е наясно с отговорите си, трябва да потърсите по-добра възможност. Успех в намирането на идеалното съвпадение за вашия уебсайт и бизнес нужди!