Знаете ли, че структурата на уебсайта Ви влияе върху SEO оптимизацията и може да повиши класирането на уебсайта Ви? Базира се на потребителското изживяване (UX) и колкото по-добро е то, толкова по-добре ще се представи вашият уебсайт в резултатите от търсенето. 

Нека да разгледаме някои статистически данни за структурата на уебсайта: 

38% от хората ще спрат да се ангажират с уебсайт, ако съдържанието или оформлението са непривлекателни. 

88% от онлайн потребителите е по-малко вероятно да се върнат на уебсайт след лошо преживяване. 

75% от потребителите преценяват надеждността на компанията въз основа на дизайна на нейния уебсайт . 

94% от първите впечатления на уебсайта са свързани с дизайна

Убедителна статистика, нали? Начинът, по който вашият уебсайт е проектиран и оформен, както и как страниците се свързват помежду си, ще повлияят на това колко добре се представя уебсайтът ви в резултатите от търсачката. Колкото повече време отделяте за планиране на структурата на уебсайта си, като имате предвид лесната навигация и използваемостта, толкова по-ефективен ще бъде уебсайтът ви. 

Какво имаме предвид под структура на уебсайта?  

Структурата на вашия уебсайт е начинът, по който е организирано съдържанието, включително изображенията. Това включва как една страница е разделена на секции, колко съдържание се появява на страницата и как всички страници на вашия уебсайт са свързани. 

Колкото и да е важно оформлението или архитектурата на уебсайта, начинът, по който всяка страница се свързва с друга, е от ключово значение за удобството за потребителя. Колкото по-структуриран е уебсайтът, толкова по-добро е пътуването на потребителя. Посетителите и ботовете на Google ще могат да се ориентират с лекота и да намерят информацията, която търсят. 

Защо структурата на уебсайта е важна? 

Структурата на вашия уебсайт трябва да има смисъл за потребителите и ботовете на Google, което им позволява да навигират успешно в уебсайта ви и Google може да индексира вашите уеб страници. Има пет основни причини, поради които трябва да обмислите внимателно структурата на уебсайта си: 

Google може да разбере вашия уебсайт – когато е структуриран, Google ще може да намери и индексира страниците ви. В същото време Google ще може да разбере вашето съдържание и да определи вашето бизнес предложение. В крайна сметка това означава, че Google предлага по-подходящи резултати от търсенето. 

Google може да намери подходящите страници – използвайки лесна структура на сайта и вътрешни връзки, ботовете на Google ще могат лесно да преминават от една страница към друга. Това отново подобрява профила ви за търсене. 

Google може да реши важността на вашите уеб страници – това се свежда до вътрешни връзки. Колкото повече вътрешни връзки има една страница, толкова по-важна трябва да е тя за Google и следователно да се класира по-високо в резултатите от търсенето. Например, вашата начална страница или продуктови страници ще имат повече вътрешни връзки, отколкото блог, който е на повече от година. 

Потребителите могат да навигират с лекота във вашия сайт – колкото по-лесно е за потребителите да навигират в уебсайта ви и да намерят това, което търсят, вие ще имате по-ниска степен на отпадане и по-високи реализации. Google харесва уебсайтове, които се представят добре за потребителите, което се демонстрира от добра честота на кликване и високо средно време на уеб страница. 

По-организиран уебсайт – с разрастването на бизнеса ви уебсайтът ви се развива. Колкото по-структуриран е уебсайтът ви в началото, толкова по-лесно е да го поддържате организиран и актуален във времето. Може да добавяте нови продукти или услуги, нови блогове или казуси. С организирана структура, той избягва разхвърлян уебсайт, което прави уебсайта ви по-удобен за посетителите и ботовете на Google. 

Как да изградим успешен SEO сайт? 

За да създадете структура на уебсайт, която осигурява успешни резултати от търсенето, изпълнете следните стъпки: 

1. Помислете за йерархията на сайта – преди дори да започнете да създавате уебсайта си, помислете за йерархията на сайта и го планирайте. Под това имаме предвид организиране на информацията (съдържанието) на вашия сайт по начин, който е лесен за проследяване. Избягвайте да използвате твърде много приоритетни категории и се уверете, че подкатегориите са пряко свързани с приоритетните категории. 

2. Уверете се, че URL адресът ви е логичен – след като имате йерархия на вашия сайт, URL адресите трябва да следват подобна логика. Например https://yoursite.com/services/website-design/. Така че URL адресът на всяка страница трябва да следва същата структура. 

3. Не губете страниците си в подкатегориите – навигацията на уебсайта ви трябва да следва йерархията на сайта и ако страниците са заровени твърде дълбоко, вашите посетители/потребители няма да могат да намерят информацията толкова бързо. Мислете странично повече отколкото хоризонтално. 

4. Планирайте навигационен път, който е ясен и лесен за следване – навигационният път на вашия уебсайт трябва да бъде лесен за идентифициране и следване от потребителите. Има два основни елемента на навигацията в уебсайта: 

а. Менюто – всяка категория трябва да бъде основното заглавие на вашето меню, като например Услуги, след което отдолу трябва да са изброени вашите подкатегории, т.е. различните услуги, които предлагате. Често ще откриете, че колкото по-голям е уебсайтът, като например магазин за електронна търговия, някои приоритетни категории ще бъдат в меню в долната част на уебсайта. 

b. Breadcrumbs – това са връзки с кликване, които могат да се видят в горната част на страница или дори публикация в блог . Те показват структурата на уебсайта, показвайки на потребителите пътя, който са поели, за да стигнат до тази точка. Breadcrumbs ще ви помогне да подобрите вашата SEO оптимизация и да подобрите вашето потребителско изживяване. 

5. Вземете решение за вашата стратегия за свързване – Google използва вашето съдържание и връзки, за да класира уебсайта ви. Така че, освен да се уверите, че връзките са смислени, те също трябва да са подходящи. С течение на времето и особено ако имате блог или страница с новини, ще сте изградили много съдържание на уебсайта си. Освен това голяма част от съдържанието ще бъде подобно. Следователно, за да помогнете на Google да намери правилната страница, която е подходяща за заявката за търсене, вие идентифицирате котвения текст и добавяте връзката към страницата, която искате Google да класира. 

6. Уверете се, че имате карта на сайта – последното в списъка, но и едно от най-важните е да се уверите, че имате карта на сайта. Въпреки че сте поставили отметка във всички горни квадратчета, ботовете на Google все пак може да пропуснат нещо на вашия уебсайт. XML картата на сайта просто гарантира, че нищо няма да бъде пропуснато. 

В www.mmarchev.com нашият екип създава дизайни на уебсайтове по поръчка, които са напълно оптимизирани за SEO , лесни за употреба, достъпни и се класират високо в резултатите от търсачката на Google. Можете да бъдете уверени, че уебсайтът, който създаваме за вас, ще даде тласък на вашия бизнес.