С внезапния възход на интернет, вероятно е само въпрос на време да започнете да мислите за изработката на онлайн магазин. Не можем да кажем, че ви обвиняваме: данните говорят сами за себе си. През 2020 г. над два милиона души са закупили стоки или услуги онлайн, докато нашите главни улици започват да приличат на градове-призраци по време на пандемии например.

Не е изненадващо, че не искате да бъдете изоставени, но трябва наистина да помислите дали сте готови да предприемете крачката. Трябва да сте сигурни в себе си, вашата компания и вашите продукти. За да ви помогнем да обмислите нещата, ние съставихме списък от седем въпроса, които трябва да си зададете, преди да създадете собствен бизнес за електронна търговия. 

Без повече приказки… 

1. Какви продукти или услуги ще продавам онлайн? 

Преди да изпреварите, трябва да подредите основното: какво точно ще продавате. Ще бъдат ли масово произвеждани продукти или нещо малко по-уникално? Най-важното е, че това трябва да е нещо, към което сте страстен – трябва да вярвате в това, което продавате, тъй като това ще направи продуктите ви много по-лесни за пускане на пазара. Също така е важно да запомните, че продуктите, които продавате във физически магазин, може не винаги да са подходящи за електронна търговия. Каквото и да изберете, уверете се, че ще има успех. 

2. Мога ли да продавам тези продукти онлайн? 

След като сте решили какво ще продавате, трябва да започнете да мислите за всички детайли и логистиката на продажбата им онлайн. С какво ще замените преживяването да пазарувате лично? Как ще примамите клиентите да купуват тези продукти? Трябва също така да помислите внимателно за размера и теглото на вашите продукти, тъй като това ще повлияе на цената им за изпращане и на цената, на която можете да ги продадете. Това ни насочва към разходите… ако се мъчите да видите къде ще бъде реализирана печалбата, може да се наложи да преосмислите малко. В края на краищата, каквото и да продавате, трябва да е финансово жизнеспособно, за да успее вашият онлайн бизнес. 

3. Как ще набавя тези продукти? 

Ако ще произвеждате продуктите сами, трябва да помислите как ще си набавяте суровините. Какво ти е необходимо? Колко струват? Как ще ги съхраняваш? Ако възнамерявате да доставяте продуктите си от трета страна, наистина трябва да направите проучване – намерете страхотен избор, тествайте ги, изпробвайте ги сами… схващате идеята. 

4. Как ще доставя тези продукти? 

Ефективната доставка е ключова част от онлайн пазаруването, така че трябва да се уверите, че сте подредили цялата логистика. Дропшипингът е добър метод, който трябва да обмислите, ако решите да доставяте продуктите си от трета страна – това означава, че няма да се налага да поддържате никакви продукти на склад, намалявайки количеството място за съхранение, което ще ви е необходимо. Въпреки това, както при всяко нещо, това идва със своите предизвикателства, тъй като проблемите с доставчиците и доставката може да са по-трудни за решаване от разстояние. Така че, преди да изберете вашия метод на доставка, уверете се, че сте обмислили всеки детайл, за да сте сигурни, че ще работи възможно най-гладко. 

5. Кой е моят целеви клиент? 

Трябва да сте наясно кой мислите, че ще купи вашите продукти, така че цялото ви брандиране и маркетинг да могат да бъдат насочени към тях. Ако не сте сигурни, може да се наложи да погледнете вашите анализи, за да се опитате да определите сред кого вашият продукт или услуга е най-популярен. Конкретна възрастова група ли е? Определен пол? Може би дори трябва да погледнете, за да видите кой е целевият пазар на вашите конкуренти. От решаващо значение е да разберете това правилно, така че си струва да отделите време, за да сте сигурни, че имате предвид ясен целеви клиент. 

6. Кой е моята конкуренция? 

За да успеете във всяко бизнес начинание, трябва да имате задълбочено разбиране за вашите конкуренти, които предлагат нещо подобно или може би дори точно същото като вас. Интернет винаги е добро място за начало! Потърсете в Google няколко ключови думи или фрази, които хората биха използвали, за да намерят вашия бизнес, и след това се насочете към други бизнеси, които се показват в резултатите от търсачката. Съвет: Вие също трябва да имате пик в техните акаунти в социалните медии! Разгледайте задълбочено какво правят вашите конкуренти и какви са вашите силни и слаби страни в сравнение. Как можете да сте сигурни, че вашият бизнес се отличава от тълпата? 

7. С какви закони трябва да знам? 

Никога не е добре да поемате риск, когато имате работа със закона, така че бихме препоръчали да се свържете с опитен съветник, който да ви помогне да се ориентирате във всички правни и финансови неща. Трябва да сте сигурни, че сте помислили за застраховки, лицензи, ДДС, търговски марки… списъкът може да продължи и ние сме почти сигурни, че е най-добре да оставите това на професионалистите! 

След като сте подредили всички подробности, време е да проявите креативност и да направите този уебсайт за електронна търговия! Ще трябва да помислите за всичко, от което вашият уебсайт ще се нуждае: снимки на вашите продукти, подробности за продукта, клиентски отзиви, ефективна система за плащане и т.н. 

Тук може да стане малко по-сложно, отколкото първоначално сте си представяли, и със сигурност ще е време да повикате експертите. Изработката на професионален уебсайт не е разходка в парка и не е нещо, с което можете лесно да жонглираш, когато управляваш собствен бизнес. Тук се намесва екипът на www.mmarchev.com – ние премахваме неприятностите при създаването на уебсайт, проектиран за вашия бизнес, като се грижим за всичко вместо вас. Ние управляваме всеки аспект от дизайна на уебсайта, техническата поддръжка, хостинга и сигурността; осигурявайки ви пълно спокойствие и уебсайт, с който можете да се гордеете наистина. 

Ако трябва да продължите да управлявате своя бизнес и искате да оставите уеб дизайна и техническите подробности на нас, просто се свържете с нас днес и ние ще се радваме да ви помогнем да стартирате вашия магазин за електронна търговия.