Мислете за уебсайта си като за физически магазин. Влизате… първите впечатления са всичко. 

Лесно ли е да намерите това, което търсите? Визуално привлекателен ли е магазинът? Можете ли да получите помощ, ако е необходимо? 

Ако отговорът е отрицателен на някой от тези въпроси, е по-вероятно да насочите бизнеса си другаде. Същото важи и за уеб дизайна. 

Този Хелоуин не е нужно да се тревожите за призраци или вещици. Това, от което трябва да се страхувате, е точно колко потенциални клиенти можете да загубите поради лош дизайн на уебсайта. И така, без повече шум, ние ви даваме 7-те смъртни гряха на уеб дизайна, които трябва да избягвате на всяка цена… 

1. Бавно зареждащ се уебсайт 

„Бавно и стабилно печели състезанието“ със сигурност не е случаят с уеб дизайна. 53% от посещенията на мобилни сайтове са изоставени, ако зареждането на страниците отнема повече от 3 секунди. Просто. Три. Секунди. 

Ние сме нетърпеливи същества с много високи стандарти; дори Google ще ви санкционира, ако страницата ви се зарежда твърде дълго. Има много начини да подобрите скоростта си, но един от решаващите начини е да компресирате вашите изображения с помощта на файлови формати .jpeg. 

Друг полезен съвет е да използвате онлайн инструмент като Optimizilla, за да запазите размера на файловете възможно най-малки. Също така е най-добре да избягвате добавянето на твърде много джаджи, защото те също могат да забавят нещата. 

Не забравяйте, че бързината е ключова – така че не позволявайте това да е причината посетителите да не изследват вашето внимателно изработено съдържание. 

2. Непривлекателен, разхвърлян външен вид 

В уеб дизайна външният вид е всичко. Като визуални същества потребителите вероятно ще направят мигновена преценка за вашия уебсайт въз основа на вашите изображения. Така че, уверете се, че всички те са висококачествени, привлекателни и професионални изображения, които наистина отразяват вашата марка. В крайна сметка красивите уебсайтове привличат ценен трафик и карат хората да взаимодействат със съдържанието. 

3. Нечетлив текст 

Също така трябва да сте сигурни, че вашето съдържание е лесно за консумация. Повечето потребители ще сканират съдържанието ви, избирайки най-важните думи и фрази. Така че, насочете ги към ключовите точки и характеристики на вашия бизнес. Това може да се постигне чрез създаване на подзаглавия, които обобщават всяка част от информацията и използване на точки с водещи точки за намаляване на дългите части от текста. 

Освен това внимавайте да изберете внимателно размера на шрифта и разстоянието между редовете, за да сте сигурни, че информацията може да се чете лесно, като се уверите, че цветовата ви схема също е подходяща. 

4. Трудна навигация 

По същество вашият уебсайт трябва да бъде добре организиран и да следва ефективна структура, за да се гарантира, че е лесен за навигация, което позволява на потребителите да откриват информацията, която търсят. 

Трябва да се уверите, че уебсайтът ви е проектиран с мисъл за потребителите – уверете се, че е последователен, гарантирайки, че потребителите няма да загубят ориентация или трябва постоянно да се преориентират. Освен това се уверете, че вашите категории са разделени ясно и точно, тъй като подвеждащият навигационен текст може да обърка потребителите до точката на изоставяне на сайта. 

5. Не е удобен за мобилни устройства, нито отзивчив 

Повече от половината дигитален трафик онлайн сега идва от мобилни устройства и чрез мобилни приложения. Липсата на удобен за мобилни устройства уебсайт има тежки последици. Google първо ще индексира мобилната версия на уебсайта ви – така че ако уебсайтът ви не е удобен за мобилни устройства, той носи риск да не бъде лесно намиран при търсения с Google. Вашият уебсайт трябва да бъде лесно достъпен в множество различни платформи, за да постигнете удовлетворение от потребителите и увеличени реализации. 

Като позволите на потребителите да имат достъп до уебсайта ви чрез множество устройства, вие ще можете да се срещате с потребителите, където и да са, в момента, в който им е удобно. Удобният за мобилни устройства уебсайт ще гарантира, че вашата упорита работа и време, прекарано в писане на ефективно копие, избиране на перфектните изображения и персонализиране на уебсайта ви, няма да бъдат загубени, тъй като ще можете да достигнете до широка аудитория от потенциални клиенти. 

6. Прекалена употреба на ключови думи 

Претъпкването с ключови думи може да убие вашата SEO оптимизация. Въпреки че може да бъде изкушаващо да използвате преки пътища в опит да направите уебсайта си по-висок в резултатите от търсенето, това е черна SEO тактика, която вероятно ще причини повече вреда, отколкото полза. 

Примери за това включват ненужно повтаряне на думи и фрази и добавяне на думи, които са извън контекста или не са подходящи. Това създава ужасно изживяване за потребителите, отблъсквайки ги от вашия бизнес. 

7. Няма призив за действие или страница за контакт 

Не позволявайте на вашите потребители да си тръгват – дайте им причина да останат по-дълго или им насочете къде да продължат. Това може да е връзка към вашата социална медия, начин, по който могат да се запишат за вашия бюлетин или формуляр за връзка с вас. Без ясна CTA е вероятно потребителите да не са сигурни какви следващи стъпки да предприемат, което ще ги подтикне да напуснат вашия сайт. 

И така, ето го – седемте смъртни гряха на уеб дизайна! Ако търсите още съвети как да избегнете тези истории на ужасите в уеб дизайна, защо не се свържете с нас днес. Имаме богат опит , който ни позволява да проектираме уебсайтове, които наистина вдъхват живот на бизнеса, помагайки ви да създадете страхотно първо впечатление и насърчавайки повече клиенти да се свържат с вас.