За повечето от нас 2022 г. не е подготвила това, което сме планирали. Никой не би могъл да предвиди лудия свят, в който живеем сега. Изглежда, че е настъпила нова дигитална ера и с нея виждаме някои страхотни нови тенденции в дизайна. В разгара на сътресенията интернет, особено платформите за онлайн срещи, бяха нашият спасител. 

Много фирми побързаха да приемат офертата си онлайн в опит да продължат да търгуват. 2023 е годината да пренесете бизнеса си онлайн, ако още не е, или да актуализирате уебсайта си, ако вече продавате услугите или стоките си в мрежата. 

Докато очакваме с нетърпение 2024 г., тенденциите в дизайна, които ще бъдат големи, са освежаващо прости. С доста силен тласък, дори и най-неохотният потребител се оказва, че използва интернет. Златното правило на дизайна на уебсайта, разбира се, е подобреното потребителско изживяване. През 2023 г. дизайнерите ще изведат това на ново ниво, за да предложат на посетителите донякъде завладяващо изживяване.  

Основните тенденции, на които трябва да обърнете внимание, са:  

1. Лек за окото 

Времето, прекарано на устройства, се е увеличило бързо, особено през последната година. Като такова това може да има много негативно въздействие върху очите и общото благосъстояние. Умората от интернет е реална и може да причини възпалени, сърбящи или сухи очи и главоболие. През 2023 г. дизайнерите на уебсайтове ще се грижат повече за комфорта на потребителя и ще избират палитра, която е лека за окото. 

Очакваме да видим много приглушени пастелни нюанси, които са не само визуално приятни, но и успокояващи. Изборът на правилните цветове за уебсайт или марка никога не е нещо, което трябва да се пренебрегва. Цветът е много мощен инструмент за предизвикване на определени емоции. Внимавайте за много спокойни зелени, бледо лилави и успокояващи сини нюанси. Поставянето на благосъстоянието на потребителя на първо място е добре дошла тенденция, която ще се разшири в обмисления уеб дизайн. 

2. Минималистичен дизайн 

„Стил, който съществува от няколко години и се очаква да продължи през 2023 г. Опростена типография , ограничена цветова палитра и лесна навигация. Допълнено с красива фотография. Някои смятат, че е твърде просто или недостатъчно проектирано, но повечето добри дизайнери знаят как да постигнат правилния баланс. 

Минималистичният дизайн казва всичко без суетене и трикове. Посланието е ясно, без разсейване, навигацията е лесна, а дизайнът е приятен визуално. В годината, когато виждаме появата на лекота на използване, удобство за потребителя и достъпност; не можете да сбъркате много с изумително прост минималистичен дизайн. 

3. Достъпен дизайн 

Някои организации имат законово задължение да направят уебсайта си достъпен – например тези в публичния сектор, като енорийските съвети. Въпреки това, правенето на уебсайтове достъпни за всички е нещо, което ще бъде обичайно през 2023 г. и за частния сектор. 

Премахването на бариерите за лица със зрителни, двигателни, слухови, говорни или когнитивни увреждания ще бъде ключов фокус. Достъпните уебсайтове жънат много награди в допълнение към разнообразието и се казва, че техните най-добри практики действително увеличават видимостта и класирането в Google. 

Дейвид Фелдман от @Forbes заявява, че „достъпните уебсайтове създават повече ползи за повече хора. Те са инвестиция в по-голямото благо, която също ще помогне на вашия бизнес да расте”. 

4. Затъмняване 

Тенденция, която съществува от много години и остава. Тъмният уебсайт обаче не е за всеки. Тъмният уебсайт може да бъде визуално зашеметяващ, когато е проектиран правилно, а за правилната индустрия черният уебсайт излиза от екрана и излъчва изтънченост.  

В допълнение към естетиката си, тъмният уебсайт може да се похвали и с добра четливост. Избягването на изкушението да се избере ярък контраст на бялото за текстови тела, вместо да се избере сиво, ще гарантира на потребителите удобно изживяване. Не забравяйте точка 3 по-горе – става дума за постигане на правилния баланс между използваемост и достъпност. 

Смелостта на черния дизайн на уебсайт говори сама за себе си. Няма нужда да се претоварвате и разсейвате с твърде много неща. Опростеността на уебсайта ще подобри потребителското изживяване и ще постави отметка във всички квадратчета за най-добри практики в дизайна. 

5. Потапящо потребителско изживяване 

Добавената реалност (AR) е настроена да промени лицето на търговията на дребно. Някога синоним на научна фантастика, AR сега е нещо обичайно. AR в електронната търговия дава възможност на клиентите да опитат, преди да купят или дори в някои случаи да персонализират своя продукт.  

Докато продължаваме да живеем под някаква форма на блокиране, простото разглеждане в магазините става все по-малко привлекателно. AR създава напълно завладяващо изживяване за потребителя, за да получи усещане за продукта, преди да купи. Увереността и спокойствието, че са доволни от избора си, ще превърнат браузърите в купувачи. 

6. Паралакс ефект 

Във физиката „паралаксът е видимото изместване на обект поради промяна в гледната точка на наблюдателя.“

Визуално, паралаксът се случва постоянно в ежедневния живот, например в движещо се превозно средство. 

Дигиталните дизайнери имитираха това ежедневно явление с паралакс ефекти, които подобряват дизайна на уебсайта. Тази красива, но сюрреалистична визуализация насърчава потребителското взаимодействие и се използва чрез паралакс анимация и паралакс превъртане. Използването на паралакс превъртане естествено насърчава потребителя да пътува под видимата на екрана част от екрана, като по този начин намалява степента на отпадане. Не е изненада, че този стил на дизайн ще продължи да бъде гореща тенденция през 2023 г. 

7. Геометричен дизайн 

В дигиталния свят конкуренцията е жестока. Един уебсайт, който привлича вниманието, е от решаващо значение, ако искате да се откроите от конкурентите си. Интригуващ дизайн, който ще направи точно това, е геометричният дизайн. Използването на абстрактни форми създава интересен начин за показване на вашето послание. 

Стив Воспер, обяснява тази атрактивна дизайнерска техника: „Оставете решетките и формите на страницата да оформят стила на дизайна. Правоъгълници, квадрати, триъгълници, както и диагонални форми могат да направят сайта по-интересен. Това не е лесно и може да се обърка много, ако е проектиран лошо, но направен добре, това може да направи един сайт да се откроява от типичния подход с пълна ширина и две колони.“ 

Креативният уеб дизайн е нашата силна страна и сме развълнувани да видим какво ни носи 2024 г. Нашите дизайнери са винаги готови и желаят да прилагат най-новите тенденции и да проектират зашеметяващи уебсайтове, които представят вашата марка и постигат резултати.  

Ако вашият уебсайт трябва да бъде пренесен в 2023 г., свържете се, за да научите повече за нашите достъпни услуги за уеб дизайн. Ние ще създадем мощен, модерен уебсайт, който предоставя страхотно потребителско изживяване, за да ви преведе през 2023 г. и след това.